”Lagerbäck är otydlig”

FOTBOLL

Idrottspsykologen: Mer öppenhet vore bra för landslaget

Foto: Tolkar som han vill Lars Lagerbäcks åsikter om Sveriges insatser i VM har ofta varit helt annorlunda än verkligheten. "Landslaget skulle må bra av att berätta mer hur de verkligen känner", säger idrottspsykologen Åke Fjellström.

Lars Lagerbäck sitter med armarna i kors, försvarar laget och vägrar kritisera spelarna.

Nu får hans ledarstil kritik av en idrottspsykolog.

- Lagerbäck måste öppna sig mot omvärlden. Landslaget skulle må bra av en mer öppen ledarstil, säger Åke Fjellström, idrottspsykolog.

Vid flera gånger under VM har förbundskapten Lars Lagerbäck och hans uttalanden väckt irritation hos fotbollsfansen.

Speciellt påståendet efter 0-0 mot Trinidad, där Lagerbäck tyckte att Sverige gjorde en riktigt bra match, har fått folk att rasa.

"Otydligt ledarskap"

Och Lagerbäck har fortsatt med egna tolkningar av matcher, spelarbråk och frågor från journalister.

Nu har idrottspsykologer uppmärksammat Lagerbäcks ledarstil och ställer sig frågande till om det är rätt att vara lite trubbig mot media och att vägra kritisera laget utåt.

- Fotbollslandslaget har en tradition att skydda spelarna. Men i långa loppet blir det ett otydligt ledarskap, säger Åke Fjellström.

Idrottspsykologen noterade på presskonferensen i Tyskland i går att Lagerbäck satt med armarna i kors och hade ibland armarna bakom ryggen med armbågarna utåt.

"Vill inte ta risker"

- Lagerbäcks signalsändningar var; kom inte för nära. Ställ inga frågor och ställ absolut inte några svåra frågor. Den som sitter med armarna i kors vill inte ta några risker och tar inte verkligheten till sig, säger Åke Fjellström.

Nu finns det många som förespråkar ett generationsskifte bland landslagsspelarna.

Och blir så fallet ser Fjellström att fotbollförbundet även bör förnya ledarskapet, även om Lagerbäcks kontrakt löper till 2008.

- Landslaget skulle må bra av att vara mer öppet och berätta mer om hur de verkligen känner för saker och ting. Men det är kanske inte Lagerbäcks styrka, säger Fjellström.

Efter VM ska Lagerbäck och landslagets insats utvärderas av fobollförbundet.

Givetvis kommer hans insats och beteende vid offentliga tillställningar att analyseras.

NÅGRA AV LARS LAGERBÄCKS GRODOR UNDER VM

Tomas Ros