Från krisen - till klarhet

FOTBOLL

"Alex" öppen för fortsättning som högerback: "Man ska aldrig säga aldrig"

Foto: BLIR KVAR SOM BACK Niclas Alexandersson har svarat för starka insatser som högerback i VM - platsen som tidigare var Blågults svaga punkt. Nu kan IFK Göteborgs stjärna tänka sig en fortsättning i försvaret.

BREMEN

Ända sedan EM 2004 har det bedömts som Blågults akilleshäl.

Niclas Alexandersson, 35, har dödat den diskussionen.

Nu öppnar han för landslagsspel på nya positionen till och med EM 2008.

- Man ska aldrig säga aldrig, säger högerbacken till Sportbladet.

Christoffer Andersson, Mikael Nilsson och Alexander Östlund - ingen lyckades fullt ut som högerback i det svenska landslaget.

Då valde förbundskaptenerna en nödlösning till årets VM - högermittfältaren Niclas Alexandersson, 35.

Stängt igen kanten

Under de två inledande matcherna har han mer eller mindre dödat diskussionen om den svenska akilleshälen.

- Det har i alla fall varit mer diskussioner om att vi haft svårt att göra mål än det varit om backlinjen, säger Niclas med ett snett leende.

Både mot Trinidad & Tobago och mot Paraguay stängde Alexandersson igen sin kant.

- Om man tittar på vårt försvarsspel har vi spelat väldigt bra en längre tid och inte släppt in speciellt mycket mål, säger Niclas Alexandersson.

Öppnar för EM 2008

Du var själv tveksam till att spela högerback

innan VM. Hur känner

du nu?

- Jag känner mig betydligt tryggare. Jag är glad att jag har kunnat leva upp till förtroendet från Lasse och Roland. Att de trodde på mig i den positionen.

Tidigare har Niclas Alexandersson sagt att han lämnar landslaget efter VM men nu öppnar han för spel till och med EM 2008 i Schweiz/Österrike.

- Jag har inte riktigt funderat på det ännu. Men man ska aldrig säga aldrig.

"Jag är mittfältare"

Som ytterback?

- Jag tycker fortfarande att jag är mittfältare, och det kommer jag nog alltid att tycka, jag har ju spelat på mittfältet 98 procent av min karriär. Jag är glad att jag kunnat lösa det hittills, sedan kan det nog bli betydligt tuffare prov framöver.

"Passar oss bra"

Framöver är redan i morgon när Sverige möter England. Niclas har sin förklaring till varför England inte besegrat Sverige sedan 1968.

- Jag vet inte om det finns någon exakt formel, men det som varit bra för oss är att de alltid varit favoriter och känt att de måste föra spelet.

- Jag tror det passar oss rätt så bra att vi kan ligga samlat och ställa om snabbt. Vi har snabba spelare som vi kan skicka bollen i djupled på, säger Niclas Alexandersson.

Robert Laul