1437 dagar till VM i Sydafrika

FOTBOLL

Fotbollen ger hopp om en bättre framtid

JOHANNESBURG

En blågul dröm krossades i går, samtidigt som en ny började gro.

Det är, trots allt, bara fyra år kvar till nästa VM.

Sportbladet drog till Johannesburg och en arena där förväntningarna växer snabbare än gräset.

- VM kommer att betyda otroligt mycket för Sydafrika, säger Bafana Bafanas förre lagkapten Steve Komphela.

Foto: VM i Sydafrika 2010 – då vill vi se Tobias Hysén i startelvan.

2010 avgörs VM för första gången i Afrika, och det i ett land som står under ständig, men långsam förvandling. Tolv år efter apartheiden är stängslen och murarna som skiljer rika vita från fattiga svarta fortfarande höga.

Steve Komphela, den förra landslagskaptenen, vill ge oss den korrekta bilden av värdnationen och ber oss kliva in i hans Mercedes.

En annan värld

Fem minuter senare har vi lämnat det flotta hotellområdet och hamnat i en annan värld. Han kör till Alexandra och Soweto, områden där vardagen utgörs av arbetslöshet, misär, kriminalitet och hiv.

- Nu, när ni åker här med mig, är ni säkra. Skulle ni däremot hamna här ensamma på kvällen, så gasa, stanna inte ens för rött ljus, säger han.

Ena folket

Steve Komphela är övertygad om att VM kommer att betyda oerhört mycket för regnbågsnationen Sydafrika. Fotbollen ska ge inkomster och förhoppningsvis ena folket.

- De som bor här skulle kunna tjäna pengar på VM, säger han när vi kör igenom Soweto. Du ser hur folket står i vägkorsningarna och säljer frukt. De skulle kunna laga mat och sälja på stadion.

- Där, säger han och pekar, är Orlando arena. Den står oftast tom, men till VM ska den rustas upp.

Han målar upp en dröm, men för att den ska bli sann måste Sydafrika, inte minst som fotbollsnation, rustas upp.

- Jag överdriver inte om jag säger att det kan gå åt pipan 2010. Vad som helst kan hända. Det kan bli kaotiskt, säger Stuart Baxter, Sydafrikas förre förbundskapten.

Han tvingades lämna jobbet när Sydafrika misslyckades i kvalet till VM i Tyskland, men om fyra år kan inget stoppa Bafana Bafana från att spela VM på hemma-plan. Baxter förstod tidigt vad det kommer att betyda för ett land, ett folk, en hel världsdel.

- När Sydafrika fick VM var det gråtande folk på gatorna. De kysste marken, kramade varandra och dansade långt in på natten, berättar han.

Det ska bli Sydafrikas mästerskap, och förhoppningsvis Sveriges. En blågul dröm krossades i går, samtidigt som en ny började gro.

Det är, trots allt, bara fyra år kvar till nästa VM.

Sveriges VM-lag 2010

Så skulle laget se ut 2006... enligt Sportbladets tips 2002

Stefan Holm