Oroa dig inte, Zlatan - de är sämst i VM...

FOTBOLL

BREMEN

En enda dag kvar till VM-premiären mot Trinidad och Tobago - men hela 241 dagar sedan Zlatan Ibrahimovic senast gjorde mål i landslaget.

Västindierna borde passa honom fint, så att Den Store kan återfå både spelglädje och självförtroende.

Minns VM-kvalet på Malta i september 2004: Zlatan-Zlatan-Zlatan. Under första kvarten hade han gjort tre, till slut fyra, 7-0 blev det.

Ö som ö, även om lilla Trinidad och Tobago ligger betydligt högre på världsrankingen (47) än det ännu mindre Malta (125), som Zlatan skojade så friskt med den gången för två år sen.

Ö som ö, förresten... Det var mot en annan ö, Island 12 oktober ifjol, som Zlatan gjorde sitt senaste blågula mål, 1-1 på Råsunda i den sista VM-kvalmatchen på vägen till Tyskland.

Sedan dess har Zlatan inte förekommit särskilt mycket i landslaget, Sverige har heller inte vunnit någon enda match under året utan spelat fyra oavgjorda och förlorat en.

Det är då ganska lätt att förklara det andra med det första.

Mot Irland (0-3) var Zlatan på plan i 38 minuter, innan han blev skadad och tvingades byta. Senast mot Chile (1-1) spelade han i 90 minuter, men efter att ha blivit utsatt för några rejäla glidtacklingar i början tappade han helt intresset för matchen.

Vid torsdagens pressträff i Bremen var det tänkt att en skåning född 3 oktober 1981 skulle vara huvudrollsinnehavare.

Så blev det också. Dock inte den som var född i Malmö utan den som samma datum föddes i Smygehamn; mål-Isak, alltså. Även om han inte fanns på plats.

Äldsta och det sämsta laget i VM

Så småningom intar också Zlatan sin plats på scen. Han påstår sig inte vara ett dugg nervös, men som vanligt tittar han helst i taket, vilket jag tar som ett tecken på nervositet.

Men nervös ska Zlatan inte behöva vara.

På lördag möter han nämligen inte bara VM:s minsta nation genom tiderna utan också detta VM:s äldsta lag och, ganska säkert, ett av de sämsta. En kombination som borde passa Zlatans målsinne eftersom det verkar bättre ju sämre lag han möter.

Zlatan gjorde det första av sina 18 landskampsmål mot Azerbajdzjan i oktober 2001. Mot Malta har han gjort sammanlagt fem mål och den enda nation därutöver som han gjort mer än ett mål mot är San Marino; två mål i Göteborg hösten 2003, den gången han snodde straffen från Kim...

Med 18 mål på 38 landskamper (0,47 i snitt) är Zlatan i dag nummer 29 på listan över landslagets bästa målskyttar genom tiderna.

Mellan Sven Jonasson 0,48 och Harry Bild 0,46, efter Tomas Brolin på 22:a plats (0,56) och Martin Dahlin på 27:e (0,48) men före de ännu aktiva Marcus Allbäck på 31:a (0,42) och Henrik Larsson på 33:e (0,38).

Shaaban - ingen vinnare

Till sist, bara ett inlägg i målvaktsfrågan: Det ska ju inte spela någon roll vem av Rami Shaaban och John Alvbåge som står i mål mot T&T, men jag varnar ändå för övertron på den före detta Arsenalmålvakten.

Shaaban är längre än Alvbåge (194-187), han är tyngre (91-87), han är äldre (30-23), och hans kroppsspråk är tydligare - men Rami har ändå bara spelat 20 matcher på fyra och ett halvt år.

Dessutom är han ingen vinnare.

Med Shaaban i mål vann Fredrikstad en av sju Tippeligamatcher - med Steinar Särlie i mål har man sedan vunnit två av fyra...

Lasse Sandlin