Inget Champions League för Arsenal är en katastrof

FOTBOLL

MANCHESTER

Bara sju dar kvar till VM och minsann hann det inte landa ytterligare en dos skunkspray över fotbollen.

Den här gången är det Arsenal som agerar misstänkt bov i bestsellern "Tjuvarnas Marknad".

Att jag nämner just den boktiteln är ingen tillfällighet. Dels handlar den om rövare som roffar åt sig så mycket som det går - så som så många ljusskygga individer runt storklubbarna gör i dag - och dels skrevs den som ni vet av en man som heter Guillou.

Det är en annan Guillou, den förre franske VM-spelaren Jean Marc Guillou, som är inblandad i den skandalsoppa som brittiska BBC nu avslöjat.

Om det hela är sant - och alla framgrävda dokument tyder på det - är londonklubben Arsenal riktigt illa ute.

När nu Fifa startar sin utredning kan det sluta med att The Gunners kastas ut från Champions League nästa säsong. Det vore en ekonomisk katastrof för en klubb som står redo att flytta in på nya Emirates Stadium till hösten.

Det vore också en personlig katastrof för den hyllade managern Arsene Wenger. Han står faktiskt med brallorna nere vid vristerna, avslöjad som en simpel lögnare.

Säljas vidare med jättevinst

I korta drag har det gått till så här:

När Jean Marc Guillou var tränare för franska Cannes hade han Arsene Wenger som assistent. De två blev goda vänner. De köpte spelare billigt från Afrika och gjorde Elfenbenskusten till en slags fotbollsfabrik för 12-åriga pojkar.

Att det var en lyckad fotbollsskola kan ni slå er i backen på: halva Elfenbenskustens VM-trupp kommer från den akademin. Däribland arsenalstjärnorna Toure och Eboue.

Några år senare kom Guillou på idén att flytta över dessa afrikanska talanger till nån klubb i Europa. Där kunde de utvecklas och sen säljas vidare med jättevinst. Belgien passade perfekt, eftersom det var lättast att få arbetstillstånd för spelarna där. Dessutom fanns en närmast bakrutt klubb som desperat behövde pengar: Beveren.

Belgiska myndigheter har nu visat att Arsenal FC pumpade in 14 miljoner kronor i ett bolag, Goal, som tog över Beveren. Arsenal blev därmed största aktieägare i klubben. Beveren, med Guillou som manager, sparkade iväg sina belgiska spelare och fyllde laget med unga pojkar från Elfenbenskusten. I dag består hela startelvan av spelare från det afrikanska landet. Sammanlagt har ett 30-tal ivorianer passerat genom Beveren - och sen sålts vidare med stor profit.

Blånekat gång på gång

Arsenal har ända sedan 2001 nekat till detta. När man nu är avslöjade hävdar man att de 14 miljonerna var ett lån. Räntefritt. Pengarna skulle betalas tillbaka av vinsten på spelarförsäljningarna. Arsenal anser inte att man gjort fel - trots att alla regler säger att man inte får äga eller kontrollera två klubbar samtidigt.

Och Arsene Wenger? Han har också blånekat. Gång på gång. Han har inte haft nåt samröre med Guillou eller Beveren. Pinsamt då att det dök upp ett dokument som visar att Wenger tillhör en av de elva personer som investerat pengar i Guillous lilla Afrika-projekt.

Wenger satsade 420000 kronor. Han lovades bra avkastning: han skulle få 1,4 miljoner kronor när planerade transfers var gjorda. En sådan transfer var köpet av Toure till Arsenal.

Nu säger Wenger:

- Det är ett missförstånd. Pengarna var en donation från mig till klubben.

Aha! En gåva! Wenger gav alltså bort 420 000 av sina privata pengar för att hjälpa en klubb i Belgien - och begärde inget tillbaka? Ska vi tro på det, tycker ni?

Som en extra knorr har det framkommit att Beveren knappt fått några pengar alls trots försäljningen av världsspelare. Laget är åter konkursmässigt. Alla vinster har gått till Guillou och bolaget Goal - som kontrolleras av Arsenal.

Fotbollsexperter i England var i går kväll chockade av nyheten, eftersom Arsenal har rykte om sig att sköta sina affärer snyggt och ärligt.

Först var det skandalen med Zlatans Juventus, nu är det Fredrik Ljungbergs Arsenal... har du kollat så det inte är nåt stormygel på gång i Helsingborg, Henke?

Läs också:

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM