Polis i förhör gällande hoten mot Durmaz

avRobert Rosén

Efter VM-förlusten mot Tyskland hotades Jimmy Durmaz.

Polisen har nu börjat hålla förhör med de misstänkta personerna.

– Vi har precis haft ett förhör idag och kommer ha ytterligare några i sommar, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till Radiosporten.

Efter Sveriges 1–2-förlust mot Tyskland i sommarens VM utsattes Jimmy Durmaz, 29, för en hatstorm. På mittfältarens konton på sociala medier regnade det in rasistiska kommentarer och dödshot.

Bara dagar efter att hoten inkommit inledde polisen en förundersökning gällande brott.

Polisen har nu gjort framsteg i undersökningen och börjat inleda förhör med personer som misstänks ha publicerat kommentarer riktade mot Jimmy Durmaz.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm

”Det är ett fåtal hot”

– Vi har precis haft ett förhör idag och kommer ha ytterligare några i sommar. Vi har hittat en handfull hot, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie, till Radiosporten.

I samband med att polisen inledde sin förundersökning meddelade de att de funnit 2 000–3 000 kränkande kommentarer på Durmaz Instagram-konto. Andelen hot är dock betydligt lägre än så.

– Inte så många som man kanske hade kunnat tro i den första uppmärksamheten. Det är ett fåtal hot, säger Fredrik Gårdare.

Vill inte uttala sig om åtal

Då utredningen ännu är i ett tidigt skede vill polisen inte göra någon bedömning av huruvida någon eller några av de misstänkta kommer åtalas.

Tidigare i sommar hävdade bredbandsteknikprofessorn Per Ödling att hatkommentarerna mot Durmaz kom från botnät och att det inte fanns någon hatstorm mot 29-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM