De vill ansöka om VM 2030 – får konkurrens av jubilaren

Foto: Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

”Football’s coming home”.

Inom ett par år kan det i alla fall bli verklighet. Enligt brittiska uppgifter kommer England att ansöka om att få arrangera VM 2030.

1966 hölls VM i England. Om tolv kan det vara dags igen.

Om det engelska fotbollsförbundet FA får som de vill så anordnar landet VM 2030. Förbundet har enligt BBC börjat undersöka om det skulle kunna genomföras.

– Vi kommer att arbeta med detta under den nya säsongen och inget beslut kommer att fattas förrän 2019, säger FA:s styrelsemedlem Greg Clarke.

Gått miste om de senaste mästerskapen

BBC skriver att det finns en bitterhet hos FA att de inte fick VM 2018 – då de frontade kampanjen med stora namn som David Beckham, Prins William och den tidigare premiärministern David Cameron.

Även mästerskapet 2026 gick de miste om. Det gick i stället till trion USA, Kanada och Mexiko.

Enligt Fifas vicepresident, engelsmannen David Gill (tidigare arbetat för både Manchester United och FA), har landet nu stor chans att få anordna VM 2030, och att de borde ha ”stort självförtroende”.

England kommer – om de beslutar sig för att ansöka om VM 2030 – att få tuff konkurrens av trion Argentina, Uruguay och Paraguay. Skulle trion få VM 2030 markerar det 100-årsjubileet för det första världsmästerskapet som ägde rum 1930 i just Uruguay.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM