Mejla

Kristina Kappelin

Serie A är redo för ett utbrott

Kappelin: Italien bubblar och pyser och ryker och svettas

FOTBOLL

Capri. Det dröjer bara en helt kort stund efter att jag har satt mig ner på caféet, innan kyparen kommer in med min cappuccino. 

CR7, står det med chokladsås i den skummade mjölken.


Söndag 22.15: Se Real Madrid-Getafe GRATIS på sportbladet.se!

Alla matcher i Serie A och La Liga sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)


Man skulle kunna tro att jag befann mig ­utanför Juventus Stadium i Turin, men jag ­sitter på piazzettan i Capri. Beyoncé är någonstans i närheten med Jay-Z, för att inte tala om alla andra mer eller mindre ouppnåeliga celebriteter som befolkar paradisön så här års. Men ingen, verkligen ingen, skulle ge upphov till en sådan tsunami som Cristiano Ronaldo om han dök upp på en lyxyacht här på redden. 

Under en sommar när italienarna har gjort sitt bästa för att förtränga att ”gli azzurri” ­faktiskt inte var med i VM,  har Juventus gett hela landet en skimrande gåva. Det är som när Napoli köpte Maradona. Serie A räknas, för första gången på oerhört länge. Jag har hört lyriska interisti, romanisti, milanisti. Jag t­rodde aldrig att jag skulle höra mig själv ­säga detta, men nu gör jag det: Tack Juventus!

En film man längtar efter

Rätt ska vara rätt, även i fotbollssammanhang. Juventus har fått världens bästa fotbollsspelare att välja Italien som spelplan. F­öreställ er uppståndelsen i Frosinone, 45 000 själar på vischan sydöst om Rom när CR7 drar in på den lokala stadion med sittplats för 16 000. Det är en film man längtar efter att få se. För att inte tala om kraftmätningarna m­ellan Juventus och de andra italienska storklubbarna. Vilken vitamininjektion! Vilket dragplåster till arenorna!

Det bubblar och pyser och ryker och b­löder och svettas och bygger upp till vulkanutbrott i il calcio säsongen 2018/19. Ronaldos intåg har väckt mer än en slumrande klubbpresident. 

Det finns nämligen bara två sätt att ­bemöta denna nya situation. 

Antingen sätter man sig ner och ”gråter på sig”, som det italienska uttrycket lyder. 

Eller också  blir man förbannad och reagerar. 

De som gnäller över att Ronaldo förstör styrkeförhållanden i Serie A glömmer att ­Juventus redan har vunnit ligan sju år i följd. Det enda smycke den nygamla* damen saknar är Champions League-trofén och chanserna att ta hem den blir onekligen större nu. Men i ligan kan fortfarande allting hända. Napoli har äntligen satsat på en riktig stjärntränare. Carletto Ancelotti har fler troféer som härförare, än Ronaldo har som spelare. Han har dessutom en utmärkt, samspelad grupp att arbeta med, från det så kallade banda bassotto (Callejon-Mertens-Insigne) till Milik, som har chansen att komma igen ordentligt i höst. I den nya tröjan döljer sig en rytande panter i ett geometriskt ljusblått mönster. Napoli antar utmaningen.

Det gör Inter också. Klubben ­håller på att förvandlas till ”little Croatia” om Brozovic och Perisic verkligen får förstärkning av Sime Vrsaljko. 

En annan som har kunnat använda VM som skyltfönster är Robin Olsen. Han genomgår förmodligen en riktig kulturchock nu. Men vilken utmaning och så spännande det blir med en svensk i världsklass i Serie A!

I händerna på en hedgefond

Ronaldos intåg i Juventus har också frigjort nyckelspelare som kommer att lyckliggöra andra klubbar. Higuain går till ­Milan tillsammans med Caldarar, i utbyte mot Bonucci som återvänder till Juventus. Milan är nu i händerna på den amerikanska hedgefonden Elliott, en ”pant” sedan den skumme kinesiska ägaren Yonghong Li inte har klarat att betala tillbaka sina skulder. Det låter kanske inte som en höjdare, men det är ofantligt mycket bättre för klubben. Ny president är Paolo Scaroni, en känd italiensk manager med järnhand och gott rykte. På det här sättet får Milan äntligen en nystart.

I skrivande stund finns det för övrigt tid kvar till nya affärer och överenskommelser. ­Kanske köper Napoli faktiskt Benzema. Och kanske finner Roma en ny lösning i Bayerns anfallare Leon Bailey, efter att ha blivit blåsta på Malcom i ­sista minuten. 

Det våras för il calcio, fast hösten nalkas.

*Jag menar efter Calciopoli.

Texten publicerades första gången i Ligabibeln 2018/19.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More!

Extern länk från C More

Beställ här!

Av: 

Kristina Kappelin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kappelin: Var har hänt med Cristiano Ronaldo?

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A

Robin Olsen

Cristiano Ronaldo

Kristina Kappelin

Juventus FC