IFK Göteborg

Stöttades av spelarna – mitt i krisen

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Stor enkät gav Olsson fortsatt förtroende: ’En bra bekräftelse’

GÖTEBORG. När krisen i Blåvitt var som allra värst fick Jonas Olsson ett välkommet besked.

I en enkät på 80 frågor utformad av Göteborgs Universitet gav spelarna den kritiserade tränaren starkt stöd.

– Det var ett bra kvitto, säger Olsson.

Som ett led sin Pro-tränarutbildning har IFK Göteborgs assisterande tränare Teddy Olausson utvärdera ledarskapet och gruppdynamiken i IFK Göteborg med hjälp av experter på Göteborgs universitet.

Tränarutbildningen genomförs av Svenska Fotbollförbundet tillsammans med högskolan och med Sören Börjesson och Ulf Svensson som handledare.

Tung försäsong

Efter en mycket tung försäsong där det redan hade börjat spekuleras i ett tränarbyte i IFK Göteborg svarade 23 spelare i Blåvitts A-lag anonymt på 80 frågor.

Enkätsvaren analyserades av en psykolog på Göteborgs Universitet och sammanställningen blev klar för ett par veckor sedan.

– Jag har inte gått igenom svaren med spelarna så därför vill jag inte lämna ut detaljer. Vi har varit försiktiga med att inte låta så många människor ha insyn i undersökningen eftersom det berör IFK Göteborgs spelare och Jonas (Olsson) ledarroll, säger Teddy Olausson.

– Analysen visade ett bra resultat för hur spelarna uppfattar tränaren. Vi låg högt upp. Det är en grupp som kommit långt enligt feedbacken från psykologen.

Krav på hans avgång

Efter bara tre segrar på elva försäsongsmatcher och fyra raka förluster i inledningen av allsvenskan var kraven på att Jonas Olsson skulle sparkas starka från många håll.

Då kom beskedet från den vetenskapligt utformade undersökningen.

– Som tränare hade jag samma magkänsla när jag pratade med spelarna. Men det här var en bekräftelse på att den känslan stämde och att vi var på rätt väg, säger Jonas Olsson.

Vad betydde det i den situationen?

– Det hade varit klart jobbigare för mig om utvärderingen visat något annat, att det hade funnits saker som spelarna var missnöjda med.

– I slutändan handlar det ändå om att göra resultat. Vinner vi inte matcher hjälper det inte om spelarna står bakom mig som tränare. Trots den tuffa starten stod vi på oss och så kom segrarna, säger Jonas Olsson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll