Allsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Grekiska mästarna på jakt efter Simon Thern

avMichael Wagner

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Två svenskar har lämnat klubben.

Nu är AEK Aten ute efter en ny svensk mittfältare.

Enligt Sportbladets grekiska källor är mästarlaget intresserat av IFK Norrköpings Simon Thern, 26.

För någon vecka sedan blev det klart att svenskalbanske Astrit Ajdarevic, med rötterna i Kosovo och Falkenberg, löstes från sitt kontrakt med AEK Aten sedan den offensive mittfältaren inte fått mycket speltid under 2018.

I somras lämnade även den svenske landslagsmannen Jakob Johansson efter fyra framgångsrika säsonger som kröntes med att mittfältaren från sidan om planen (korsbandsskadad) fick fira när AEK Aten blev grekiska mästare i våras.

Behöver förstärka

Men höstens tuffa matchande med spel i Champions League, grekiska ligan och cupen har slitit hårt på laget, som sladdar i seriespelet efter ledande PAOK.

AEK Aten är ute efter förstärkningar och åter riktas blickarna mot svenska spelare, enligt Sportbladets grekiska källor.

Dessutom kommer den portugisiska stjärnmittfältaren André Simoes sannolikt lämna klubben i januari sedan han och AEK inte kommit överens om en kontraktsförlängning.

Det grekiska mästarlaget letar därför desperat efter förstärkningar till det centrala mittfältet och på nytt letar man i allsvenskan.

IFK Norrköpings Simon Thern är högt upp bland spelarna som mästarlaget är intresserat av.

Sportbladet har sökt Thern och IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt för en kommentar.

Efter den allsvenska avslutningen sa Thern till Sportbladet om sin framtid:

– Min ambition är att komma vidare ut proffslivet utomlands igen, men jag har inte bråttom. Jag ska bli farsa i januari och trivs väldigt bra i Norrköping. Jag måste värdera situationen som den är just nu. Jag har inte bara mig själv att ta hänsyn till. 

– Det ska till ett väldigt bra erbjudande för att jag ska ta det klivet igen, sa Thern.

Högt pris på Thern?

Mittfältaren har dessutom ett kontrakt som gäller till 2020 och IFK Norrköping, som har en stark ekonomi, är redan på väg att sälja David Moberg Karlsson.

Det gör att Peking kan sätta en hög prislapp på nyckelspelaren Simon Thern och AEK Aten är kända för att under de senaste åren inte betala några stora övergångssummor för spelare.

I AEK Aten spelar vänsterkantsspelaren Niklas Hult som precis som Simon Thern är från IFK Värnamo där duon spelade ihop 2008–2009.