Allsvenskan i fotboll

AIK mästare – tar hem guldet 2018

AIK svenska mästare – efter Robin Janssons mål

Av: 

Simon Bank

FOTBOLL

Från division fem till SM-guld – av alla kapitel i AIK:s guldsaga finns det ett som sticker ut.

Nu har Robin Jansson avgjort allsvenskan.

– Mitt mål när jag kom till AIK var att få göra något enstaka inhopp kanske. Det låg närmast till hands, säger guldhjälten till Sportbladet.

När var karriären som allra jobbigast? När var han som längst ifrån den här platsen?

Mitt i AIK:s guldfirande tvingas Robin Jansson suga på frågorna en sekund innan han hittar svaret: Det måste ha varit när Bengtsfors mötte Brålanda på Sörbyvallen i division fem. Det var då han varvade fotbollsspelandet med fabriksjobb.

– Det ska jag komma på nu…? säger han. Kan det ha varit någon Brålanda-match, på bortaplan? När tåget kommer förbi mitt under matchen?

– Jag var i alla fall förberedd på ljud runt omkring när jag kom hit. De var alltid jobbiga att möta, de sprang mycket.

”Helt fantastiskt”

Det har bara gått åtta månader sedan han anslöt till ett backkrisande AIK från Oddevold i division I. Nu har han skrivit in sig i historieböckerna för alltid.

– Det är helt fantastisk, och att få kröna det med ett mål… det är ännu vackrare.

Vad gick genom huvudet när du låg där ute vid hörnflaggan?

– Jadu, det känns som att allt stannar upp bara. Det blir helt tomt.

– Jag hamnade på rygg bara, jag såg upp mot stjärnorna…

AIK-backen gjorde samma sorts match mot Kalmar FF som han gjort hela säsongen: på rätt plats, med sin fysik och sin funktionella teknik. Dessutom krönte han alltså insatsen med att nicka in en Elyounoussi-frispark precis före paus. Matchens enda mål. Guldmålet.

Sjunger om landslaget

Robin Jansson säger att det inte riktigt sjunkit in än, att han kommer att behöva ett par timmar på sig innan han riktigt förstår. Nyss spelade han i division I, nu sjunger supportrarna om att han ska spela i landslaget.

– Det är en fantastisk resa jag gjort, personligen. Och laget har också gjort det, med alla motgångar de haft under årets gång. Vi är jävligt starka som grupp, allt runt hela AIK.

Minns du vad du tänkte när du reste till AIK allra första gången?

– Jag trodde ju inte riktigt på det innan det var klart och påskrivet, jag trodde att det var någon som drev med mig. Det tog några veckor innan det riktigt sjunkit in.

Vad hade du för personlig målsättning när du skrev på?

– Det är inte många som får en sådan här chans. Hade jag fått några minuter i slutet av en match, eller någon 90-minutare så var det bara att gå in med hundra procent för gruppen. Det var mitt mål: att få några enstaka inhopp kanske. Det låg närmast till hands.

Till ett SM-guld var det längre, men här står han med en guldmedalj om halsen. Långt från fabriken, långt från Brålanda.

BESTÄLL AIK:s GULDBIBEL – 100 sidor om mästarlaget
Publisert:

LÄS VIDARE

BANK: AIK är svenska mästare igen. Enkelt.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

IFK Norrköping