Fejkade spelares död – för att få match uppskjuten

avPer Bohman

Foto: Facebook
Andra lag höll tyst minut för den påstått döde spelaren

Det irländska laget larmade om att en av deras spelare dött.

Ligan ställde in toppmatchen – men insåg sedan att de blivit lurade.

Ballybrack FC hade fejkat allt för att kunna skjuta upp matchen.

I fredags fick Leinster Senior League ett meddelande från en av klubbarna i serien. Ballybrack FC meddelade att deras spanska spelare, Fernando Nuno La Fuente, hade dött i en bilolycka på väg hem från träningen. Tragedin gjorde att laget inte orkade möta Arklow Town i helgen – och ligan sköt upp matchen.

Inför samtliga matcher i omgången hölls det också en tyst minut för den nyss omkomne spanjoren. Men efter några dagar hade ligarepresentanterna fått graverande tips och hunnit bli misstänksamma.

– Vi fick höra att kroppen flugits tillbaka till Spanien redan på lördagen. Då ringde varningsklockorna hos oss. Om någon dör på fredagsmorgonen flyger de väl inte hem kroppen redan på lördagen? säger ligachefen David Moran.

Fanns inte på något sjukhus

Moran och hans kollegor gjorde allt för att få tag på Ballybrack.

– Vi ringde men kunde knappt få några ordentliga svar. Så vi kollade alla sjukhus och överallt. Ingen kunde hitta något om den här killen.

Senare upptäckte de att några av La Fuentes lagkamrater redan fyra veckor tidigare skrivit på sociala medier att spanjoren åkt hem till hemlandet. Det visade sig också att spelaren var högst levande i Spanien och helt ovetandes om klubbens dödsförklaring. Allt tyder på att Ballybrack FC bara ville få matchen uppskjuten.

– Vi blev helt förskräckta, säger Moran.

Tror inte på klubben

Under tisdagen erkände klubben också att de bara fejkat sin spelares död. Ballybrack FC hävdar att en person i klubben agerat på egen hand i korrespondensen med ligan och att han också fått sparken.

”Vi har också kontaktat Fernando för att höra om var han befinner sig och att han mår bra. Vi är också tacksamma över att han accepterat vår ursäkt. Det här grova och oacceptabla misstaget var helt överraskande och personen som är skyldig har svåra personliga problem som ingen i klubben kände till”, skriver Ballybrack i ett pressmeddelande.

Men ligan tror inte på förklaringen om en enskild syndabock. I stället utgår de från att klubben av något skäl bara ville flytta matchen. De kallar agerandet för ”extremt” och ”löjligt” och fortsätter med sin egen undersökning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Irland