Beskedet: AIK får styra över taket

FOTBOLL

Klart i veckan – förbundets beslut tvärtemot Uefas: ”Det bästa”

Tätt inpå den allsvenska premiären har förbundet fattat ett beslut som skiljer sig från Uefas regler.

De som gynnas är AIK.

– Vi har gjort bedömningen att det här är den bästa lösningen, säger tävlingskommitténs Gerhard Sager.

Foto: Stängt eller öppet? Frågan om takets vara på AIK:s hemmamatcher kommer under årets säsong att avgöras av klubben – något som kan ge Gnaget en fördel gentemot motståndarna.

I höstas ändrades ett tiotal regler för svensk fotboll, bland annat förtydligas vad som händer om domaren skadar sig. Men en punkt saknades i de nya tävlingsbestämmelserna:

Hur ska man hantera Friends arenas möjlighet att öppna och stänga taket?

När Sverige mötte Irland i VM-kvalet häromveckan praktiserades de internationella reglerna, som säger att matchdelegaten fattar beslut efter att ha rådfrågat lagen. Det anser Uefa är mest rättvist.

I onsdags kväll sammanträdde det svenska förbundets tävlingskommitté via telefon. De valde en annan väg än Uefa gjort.

– Reglerna säger att arrangören, alltså hemmaföreningen, bestämmer om taket ska vara på eller avtaget. Det är viss skillnad mot Uefa, säger TK:s ordförande Gerhard Sager.

Alternativet värre

Luckan i Friends arenas tak är rektangulär över planen. Vid öppet läge faller ingen nederbörd på publiken, så variablerna som AIK styr över är temperatur, ljusinsläpp och nederbörd på spelarna.

Den fördelen släpper förbundet till AIK, säger Gerhard Sager, för att alternativet vore värre.

– Jag har muntligen hört att det tar fyra timmar att stänga taket. Vår matchdelegat kommer till arenan tre och en halv timme före avspark. Domaren kommer två timmar före. Då är det för sent att de ska fatta beslutet.

Men vore det inte sportsligare att de ändå bestämde? De kunde komma tidigare eller fatta beslut hemifrån.

– De vet inte hemifrån hur väderförhållandena är.

Regeln kommer med två tillägg, men i praktiken är de vad Sager kallar papperskonstruktioner.

Tar fyra timmar

Den första säger att säkerhetsföreskrifterna går före AIK:s önskemål. Så om nederbörden anses riskabel, vad det nu innebär, måste taket stängas.

Den andra säger att matchdelegaten får gå emot AIK:s beslut. Klubben har första rösten, men samtycker inte delegaten får han säga ifrån. Fast regeln är närmast poänglöst med tanke på tidsaspekten.

– Han får fatta det beslutet, men det tar ändå fyra timmar att stänga, så det kan bli att man inte hinner för vi öppnar inte under match, säger Sager.

Enkät: Så tycker de andra lagen om beslutet

Håkan Mild, IFK Göteborg:

”Jag tycker det är rätt att AIK får bestämma. Spelar du på hemmaplan ska du ha fördel, precis som att du får bestämma hur du vill vattna planen.”

Andreas Thomsson, Öster:

”Jag tycker det finns någon charm med att hemmalaget ska ha lite fördelar. Det är väl samma sak som att vissa lag vattnar eller klipper gräset olika inför match.”

Pelle Olsson, Gefle:

”Jag har inga tankar om det. Om de väljer att ha tak eller inte bryr jag mig faktiskt inte om.”

Peter Gerhardsson, Häcken:

”I nuläget är jag totalt ointresserad av den frågan. Vi möter inte AIK förrän om tio, tolv matcher. Hör av dig när min röst blir avgörande, haha.”

Magnus Pehrsson, Djurgården:

”Jag tycker de själva ska få bestämma det om tävlingsreglerna ger dem den möjligheten.”

Özcan Melkemichel, Syrianska:

”Om det blir en taktisk grej av det hela så borde motståndarna kanske ha lite att säga till om. Men för min och Syrianskas del spelar det ingen roll. Det viktigaste är att gräsmattan är bra.”

Kristian Bergström, Åtvidaberg:

”Jag vet faktiskt inte. Jag tror inte det har någon större betydelse.”

Per Ågren, Malmö FF:

”Jag förutsätter att AIK, precis som bortalaget, strävar efter så sportsligt goda förutsättningar som möjligt. Därmed är det inga problem för oss.”

Krister Eriksson, IFK Norrköping:

”Jag har ingen synpunkt på det alls, jag lägger mig inte i det.”

Jesper Jansson, Helsingborg:

”Det är ju så mycket som påverkar nu för tiden med konstgräs, klippning, bevattning… Nu har vi ett tak att ta hänsyn till. Men jag tycker nog att AIK kan få bestämma själva.”

ARTIKELN HANDLAR OM