Hotar med bojkott

FOTBOLL

SFSU riktar skarp kritik mot RF: ”Kan bli en bojkott som ingen sett maken till tidigare”

Fotbollssupporterunionen, SFSU, reagerar kraftigt på RF:s besked i dag om att man vill lyfta bort 51-regeln ur sina stadgar.

– Nu hoppas vi att Svenska fotbollförbundet ställer sig på vår sida. Ett alternativ för oss är en bojkott som ingen sett maken till tidigare, säger ordföranden Tony Ernst.

Under förmiddagen berättade Riksidrottsförbundets (RF) styrelse att man stöttar sin egen utredning som föreslår att kravet på röstmajoritet för den ideella föreningen i ett idrotts-AB ska tas bort ur RF:s stadgar.

RF-styrelsen vill i stället att varje specialidrottsförbund ska få bestämma om vilka regler som ska gälla inom respektive idrott.

Under våren har flera av landets största fotbollsklubbar via sina årsmöten tagit beslut om att verka för att 51-regeln ska finnas kvar på RF-nivå.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber sa tidigare i dag att man lyssnat på de olika åsikterna, men inte låtit det påverka beslutet som RF-styrelsen tagit om 51-regeln.

– Jag tycker det hade varit lite klädsamt om Karin Mattsson mer hyllat det engagemanget som vi visat i den här frågan. Till skillnad från RF har vi fört den här frågan i fullt demokratiskt ljus i stället för i dunkel som pamparna gjort, säger Tony Ernst.

Vad gör ni inom SFSU nu?

– Vi hoppas att Svenska fotbollförbundet (SvFF) som organisation fattar samma beslut som många av de största klubbarna, AIK, Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg, Malmö FF med flera gjort – att jobba för att bevara 51-regeln.

SvFF genomför just nu en snabbremiss med klubbar och distrikt för att stämma av med fotbolls-Sverige vad de vill kring 51-frågan inför Riksidrottsmötet senare i maj.

– Vi inom SFSU utgår från att ingen fotbollsklubb eller distrikt stöder ett borttagande av 51-regeln på RF-nivå utan att ha årmötesbeslut på det.

Vad kan ni göra för att påverka?

– Med alla supporterklubbar som är anslutna till SFSU har vi 40 000-50 000 medlemmar. Vi har diskuterat en storbojkott av matcher. En bojkott som ingen sett maken till tidigare, säger Ernst.

– Personligen kokar mitt blod när jag hör om RF:s beslut och hur lite de har lyssnat på oss fans och gräsrötter.

ARTIKELN HANDLAR OM