Nouri om att möta AIK: "Kommer dra ut mitt hjärta"

avRasmus Senator

Publicerad:
Uppdaterad:

Om livet i Östersund, sitt förflutna och att få möta AIK

1 av 3

Brwa Nouri är fotbollspelaren som fick en andra, tredje och fjärde chans.

Nu blickar Östersunds mittfältare mot Allsvenskan – och ett eventuellt möte med sin gamla klubb AIK.
– Jag kommer dra ut mitt hjärta och kasta det på marken, så mycket kommer det betyda att få spela mot AIK, säger han till P4 Jämtland.

Brwa Nouris fotbollskarriär har varit brokig.

Från att vara en lovande talang i AIK och få sparken från en division 1 klubb har den 28-åriga mittfältaren nu fått sin egen revansch i Östersunds FK.

I sin andra säsong med klubben kan Nouri få fira allsvenskt avancemang för första gången i klubbens historia.

– Vi har allt i egna händer men vi kommer inte falla om det inte blir av. Ambitionen, kämparglöden och visionen kommer finnas kvar. När vi är redo kommer vi hamna i Allsvenskan, säger han till P4 Jämtland.

"Var på väg ner i det mörkaste av mörkaste"

Brwa Nouri var en stor talang som ungdomsspelare i AIK. 2004 sköt han U19-guldet till AIK med en viss Mikael Stahre som tränare.

Succén i AIK uteblev och verkligheten hann ikapp. I en knarkrazzia utpekades Nouri som en av de skyldiga och han lämnade Stockholmsklubben - utan att ha spelat en enda match i Allsvenskan.

Efter ett år i Väsby skrev han på för Gröndals IK i division 1.

Men även där blev det problem. En kväll var han ”på bus” med en kompis - då han fick sparken från klubben via telefon.

– De ringde och sa att de inte ville ha kvar mig. Jag var mentalt på väg ner i det mörkaste av mörkaste när Dalkurd ringde, säger han.

Nouri flyttade 2011 till Dalarna och Dalkurd.

Väl där bodde han hos en familj som behandlade honom som en av deras egna och han fick ett stort moraliskt stöd. Att han var kurd, skadade inte.

– Jag blev kär. Jag var en storstadspojk ut i händerna så jag var inte så sugen på att flytta till Dalarna egentligen. Men jag var tvungen, vad skulle jag annars göra, konstaterar han.

Hade kunnat spela på Nordpolen

Efter en lyckad femårs-sejour i Dalkurd kom Nouri inför förra säsongen till storsatsande Östersunds FK.

ÖFK-tränaren Graham Potter träffade Nouri på Stockholms Centralstation och två timmar senare var han övertygad om sitt nästa steg i karriären.

– Jag blev frälst direkt och tänkte snälla ge mig bara kontraktet, det spelar ingen roll om det är på Nordpolen. Graham var väldigt lätt att ha att göra med. Vi har ett liknande tankesätt när det kommer till det sociala, säger han.

I Östersund har Brwa Nouri blivit en stor del i det sociala projektet som omgärdar föreningen. Tillsammans med flera andra spelare har han startat en bokklubb och han berättar själv hur Östersund har lyckats "vända på myntet" i deras sätt att utbilda sina spelare.

– Jag lär mig se saker som jag inte sett förut. Jag är väldigt tacksam för att få vara en del av det här och lära mig varje dag. Att slänga ut bollen och bara spela kan jag göra med grabbarna i orten. Det här är på en hög nivå som jag kan ta med mig efter jag slutar med fotbollen, berättar han.

"Det är inte som vilken match som helst"

Ett avancemang till Allsvenskan skulle inte bara betyda mycket för Östersund, som kan sätta Norrland på en allt bredare fotbollskarta. För Nouri, är ett avancemang hans eget sätt att göra rätt med sig själv.

– På ett personligt plan så måste jag erkänna att det känns som försoning på något sätt. Jag var i AIK och fick aldrig spela i Allsvenskan, vilket sabbade mina chanser. Jag gick till en annan klubb (Gröndal) och sabbade mina chanser ännu mer. Tanken på Allsvenskan var så avlägset som Sydafrika är med Sverige i gångavstånd.

På tisdag* kan Östersund ta klivet upp i svensk fotbolls finrum.

Speciellt för de flesta i laget, men för Brwa Nouri skulle en allsvenskt avancemang och en speciell match vara något extra - bortamatch på Friends Arena mot AIK.

– Jag vill säga att det är som vilken annan match som helst men det är det inte, säger han och fortsätter:

– Det bästa med att vara fotbollsspelare är att när jag kommer in på planen hamnar jag i något transliknande tillstånd där ingenting annat spelar roll. Skulle jag få spela på Friends Arena kommer jag bara vara vara.

*Om Sirius tappar poäng mot Jönköping Södra i dag (17.45) är Östersund klara för allsvenskan utan att själva spela sin match i den 29 omgången.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM