U21-EM 2015

De sköna historierna om U21-stjärnorna

Av: 

Martin Tolén

Joel Hansson

FOTBOLL

Ville slå trixningsrekord – missade nästan semifinalen i Gothia Cup

U21-hjältarna har även de varit knattespelare.

Sportbladet återgick till rötterna och tog reda på de sköna historierna från ungdomstiden.

Läs om varför Simon Dribbli…, förlåt, Tibbling var nära att missa en Gothia Cup-semifinal, John Guidettis önskemål om att spela match barfota och ett unikum från Gislaved.

✓ Simon Tibbling:

”I BP kallade man honom Simon Dribbling för att han var så jäkla bra på att dribbla. Varje morgon trixade han med bollen hela vägen till skolan och tappade han den vände han hem och började om.”

- Stefan Söderström, ungdomsansvarig i BP.

”Han var nära att missa en semifinal i Gothia Cup eftersom han skulle slå något trixningsrekord på Heden. Vi fick springa och hämta honom innan matchstart.”

- Tobias Ackerman, tidigare tränare i BP. 

”Vi skulle åka på cup till Åland en gång. På båten blev Simon sjösjuk och sa till mig ”Tobias, om jag inte blir fotbollsproffs vet jag vad jag inte ska jobba med – jag ska inte bli sjökapten.” Efter det kallade jag honom Sailor.”

- Ackerman igen.

✓ John Guidetti:

”Han kom in till mig på kansliet innan han skulle flytta till Kenya och ville lämna tillbaka sin matchtröja. Jag sa typ: ”Nejnej, behåll den där. Du kommer ju tillbaka och spelar här sen”. Men John var nio år då och sa: ”Nej, Tobbe. BP:s tröja förtjänar man.”

- Tobias Ackerman, tidigare tränare i BP.

”Efteråt kom han hem till Gothia Cup och föreslog att han skulle spela barfota eftersom han hade gjort det i Kenya. Det blev inte så.”

- Ackerman igen.

”John kom ner en knatteträning. Direkt efter kom hans pappa ner och sa ”en träning räcker inte, vi måste träna mer.” Då erbjöd jag dem att komma till alla knatteträningar i Stockholm eftersom vi höll till på flera olika ställen och mycket riktigt så var John med i alla knattelag på den tiden.”

- Stefan Söderström, ungdomsansvarig i BP.

✓ Ludwig Augustinsson:

”Fick alltid spela central mittfältare för att vi ville utveckla hans fötter. Var en ganska lugn kille men otroligt ambitiös, han tränade stenhårt i 15-16-årsåldern.”

- Tobias Ackerman, tidigare tränare i BP.

✓ Robin Quaison:

”Han var också en lugn kille. Otroligt ambitiös och som flög iväg i sin utveckling efter en utlåning till Väsby.”

- Tobias Ackerman, tränade Quaison i AIK:s juniorer.

✓ Isaac Kiese Thelin:

”Det var och är en otroligt härlig kille. Han var framträdande redan som ung men var alltid ödmjuk och hade båda fötterna på jorden.”

- Andreas Levi, före detta klubbchef Karlslund.

✓ Patrik Carlgren:

"Putte" var en glad liten spelevink på den tiden jag tränade honom, helt klart. Han var oerhört talangfull redan då. Men givetvis har han tränat något enormt efter de åren. Jag tränade honom mellan han var 10-15 år."
- Peter Kindström, gammal tränare i Falu BS.

 ✓ Oscar Hiljemark:

"Som ung hade han en otrolig vilja att alltid träna mer än alla andra. Oscar var även en duktig hockeyspelare och var med i Tv-pucken. Hemma i Gislaved är han känd som ett unikum. En underbar kille som utan vidare kan döma en 7-manna-match i Gislaved. Det finns bara positiva omdömen att säga om Oscar."
- Ronny Johansson, ungdomsledare i Gislaved.

 ✓ Abdul Khalili:

Som jag förstått det har han alltid velat bli fotbollsspelare. Till sist tror jag han insåg vad som krävdes. "Abbe" fick ett lyft av Henke (Larsson) i Högaborg. När han träffade Henke vände det rent mentalt. Sedan gick det fort för honom.
- Lennart Eklund, tidigare rektor på Khalilis skola i Helsingborg.

✓ Oscar Lewicki:

"Jag tror aldrig att jag tränat en spelare med samma inställning som Oscar. Det spelade ingen roll hur stora motståndarna var, trots hans storlek så krossade han dem ändå. Samtidigt var han alltid skötsam. Oscar bar alltid in bollarna efter träningarna och var en förebild som ung.
- Tore Cervin, ungdomstränare i Limhamn och Malmö FF.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

U21-EM 2015

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

U21-EM 2015

Robin Quaison

Simon Tibbling

Ludwig Augustinsson

John Guidetti

Isaac Kiese Thelin

U21-landslaget i fotboll