”Mer förbundskapten än klubbtränare”

Publicerad 2015-10-10

Svensson tror på Lennartsson – men drömmer om Laudrup

VADUZ. Anders Svensson tror mycket på Jörgen Lennartsson som Erik Hamréns efterträdare.

– Han är mer förbundskapten än klubbtränare.

Men en dröm för Svensson är Michael Laudrup.

Följ ämnen
IFK Göteborg
IF Elfsborg
Michael Laudrup en favorit hos Anders Svensson.

I torsdags avslöjade Sportbladet att förbundets förstaval som Hamréns efterträdare är Jörgen LennartssonIFK Göteborgs tränare och tidigare U21-förbundskapten.

Anders Svensson har haft Lennartsson som tränare under två år i Elfsborg (SM-guld direkt första säsongen), har en enorm erfarenhet av olika tränare efter sin långa karriär och är numera Kanal 5:s expert på Sveriges landskamper.

När Sportbladet ringde upp Svensson i torsdags hade han inte tid att prata i ämnet och lät undvikande.

– Jag var stressad och det är en känslig och stor fråga i det här läget. Därför vill man inte bara slänga ur sig ett svar, säger han nu.

Väldigt duktig i U21

För Svensson pratar gärna om Lennartsson och frågan om Hamréns efterträdare.

Han tror mycket på Lennartsson som näste förbundskapten.

– Jag tror att han passar väldigt bra som förbundskapten, kanske bättre än som klubbtränare även om han har gjort väldigt bra resultat med både Elfsborg och IFK Göteborg.

– Han var väldigt, väldigt duktig i U21 och bra på att få spelarna att trivas ihop. Jag tror att han har en ganska klar idé hur han vill spela också.

– Min känsla efter två år med honom är att han mer förbundskapten än klubbtränare.

På vilket vis?

– Han får folk att fungera tillsammans. Framför allt första året i Elfsborg var han extremt noggrann med att få oss att fungera som lag. Det är en jävligt bra människa som är svår att tycka illa om som person, men han har ändå en klar ide om hur han vill spela. Han har gjort det väldigt bra i IFK också, fått dem att jobba för varandra. Jag förstår att han ligger högt upp på listan.

Vem är din drömkandidat?

– Haglund (Svenssons nuvarande tränare i Elfsborg) är duktig och har utvecklats sedan han var i Norge. Jörgen och Haglund är två. Alm har gjort det bra i AIK i flera år.

Laudrup en dröm

På frågan vem som är den bäste tränaren han har haft brukar Svensson svara Peter Wettergren – assisterande tränare i Elfsborg under många, numera i samma roll i FC Köpenhamn och dessutom scout i landslaget där han också fungerar som en assisterande förbundskapten som ofta håller i träningarna.

– Det är spännande med ett annat tänk än det klassiskt svenska, som Wettergren och Gerhardsson har. Det finns många duktiga svenska tränare, säger Svensson.

Ska det vara en svensk på förbundskaptensposten, tycker du?

– Det är inget måste heller. Hareide har gjort det väldigt bra i Malmö.

Men en skandinav i alla fall?

– Jag är väldigt förtjust i danskarna. Michael Laudrup kanske? Han är en gammal idol, säger Svensson.