Sverige vann – men playoff väntar

avEmelie Fredriksson, Fredrik Jönsson, Johan Flinck, Petra Thorén

FOTBOLL

En komfortabel vinst för Sverige – tre poäng i EM-kvalet.

Men det spelar ingen som helst roll när Ryssland vann och knep andraplatsen.

– Det blir två finalmatcher nu. Vem vi än kommer att få så kommer de ge 200 procent, säger Zlatan Ibrahimovic om playoff-kvalet.

Sverige behövde tre poäng mot Moldavien - samtidigt som Montenegro var tvungna att sänka Ryssland på bortaplan.

Då skulle det svenska landslaget gå direkt till EM 2016.

Blågult gjorde sitt jobb och vann med 2-0 hemma. Men det hjälpte föga när det ryska landslaget vann med samma siffror i Moskva.

Det betyder att playoff väntar för Sverige.

– Det handlar om två finalmatcher. Vem vi än möter kommer de ge 200 procent, och vi kommer ge 200 procent, säger Zlatan som gjorde sitt 18:e mål på Friends i och med 1-0.

"Sista chansen"

Kan du se ett EM i "ditt" Frankrike utan dig?

– Nä egentligen inte. Men vi ska ta oss dit först. Nu har vi sista chansen.

– Vi vill till EM, jag vill till EM och jag tror att många vill se oss komma till EM.

Anfallskollegan John Guidetti, som gjorde debut från start i a-laget, fick lämna planen mållös trots en del farliga chanser.

– Jag är stolt. Men det är klart att man drömmer om det där sagoslutet och får göra ett mål också, det är självklart. Det är så det är ibland. Ibland går det inte, då får man nöja sig med en assist, säger Guidetti.

"Jag förstår dem"

Zlatan Ibrahimovic, som stod på en varning och riskerade att bli avstängd i playoff, byttes ut efter en timme och med kvarten kvar fick Blågult ta emot en del burop från en missnöjd hemmapublik på Friends Arena.

– Jag förstår dem. De vill att vi ska skapa mer chanser. Det var en period där som inte vi heller var nöjda med, säger Guidetti.

– Men det var många killar där ute som gjorde 90 minuter för bara några dagar sedan.

Inte heller Zlatan gillade underhållningen.

– Det hände ju inget sista 30. Det är klart man förstår dem. Det kan vara så att vi kände oss bekväma, vi ledde med 2-0 och skapade inte många chanser, eller inga alls. Hade jag suttit med publiken hade jag velat se mer. Men det är så det kan se ut, säger Zlatan.

Playoff-lottningen sker på söndag den 18 oktober klockan 11.30 i Nyon, Schweiz. Det första mötet spelas 12-14 november, retur den 15-17 november.

GUIDE: Så når Sverige fotbolls-EM

ARTIKELN HANDLAR OM