Ägarna byter färg på laget

avPatrik Larsson

Går från blått till rött – trots fansens raseri

Foto: AFP/SCANPIX

Cardiff City är Wales största fotbollslag, och har sedan 1908 stolt klätt sig i blått.

Klubbens malaysiska ägare går nu in och storsatsar i klubben – och passar samtidigt på att byta färg på hemmastället och klubbmärket till rött.

När förslaget om att byta färg dök upp i våras rasade fansen.

Championship-klubben gick snabbt ut och förklarade att de hade tagit till sig av kritiken och lovade att laget inte skulle byta färg till nästa säsong.

Men nu har klubbledningen gjort en kovändning, och i utbyte mot en storinvestering från malaysiska investerare som löser klubben från dess ekonomiska problem bär Cardiff från och med nästa säsong rött.

”Förändringarna på hemmastället och klubbmärket är en konsekvens av den investering som görs för att hjälpa klubben att utveckla sitt varumärke och tillåta det att växa så mycket som möjligt”, skriver klubben på sin hemsida.

”Spirituell färg i Asien”

Rött är den färg som Wales traditionellt har förknippats med och fotbollslandslaget spelar i helröda matchställ.

Klubben kommer att lanseras som fanbärare för nationen på klubblagsnivå, men bytet motiveras även med färgens betydelse i Asien.

Enligt klubbens hemsida är den röda färgen spirituellt ihopkopplad med framgång, makt och lycka.

Även klubbmärket har fått ett nytt utseende där färgen rött blir bärande och den walesiska draken får en prominent plats på bekostnad av den, annars klassiska, blåa svalan som brukar pryda märket.

Cardiff är den enda klubb utanför England som har vunnit FA-cupen – 1927 slog de Arsenal med 1-0.

ARTIKELN HANDLAR OM