Jättarna får utmanare tack vare ny miljardär

FOTBOLL

”En av de största affärerna i historien”

Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid ska få en utmanare i den spanska fotbollen.

Affärsmannen Peter Lim, god för 14 miljarder kronor, är mycket nära att köpa Valencia med löften om att betala av skulder, köpa spelare och bygga en ny arena.

– Det här är en av de största affärerna i fotbollsvärlden. Det är en historisk möjlighet som skulle lösa alla Valencias problem, säger klubbens president Amadeo Salvo enligt Marca.

Real Madrid och Barcelona har länge dominerat den spanska fotbollen men utmanas i år av uppstickaren Atlético Madrid. I framtiden kan en före detta toppklubb återigen utmana.

”Vill respektera klubben”

Valencia meddelar inför söndagens match mot Real Madrid att klubbens kris är nära en lösning. Klubben förvaltas just nu av banken Bankia som vill sälja och nu har en köpare anmält sig.

Peter Lim, affärsman från Singapore, har gett löften om att betala av skulden med mellan 1,8 och 2,7 miljarder kronor. Lim har också, genom sitt företagsimperium, lovat 1,2 miljarder för att färdigställa klubbens nya arena.

– Lim är väldigt passionerad kring fotbollen. Han är en ödmjuk person från en fattig bakgrund som vill respektera klubbens historia, säger Valencias president Amadeo Salvo enligt Marca.

360 miljoner till nyförvärv

– Lim har gått med på att betala av skulden och bygga ett konkurrenskraftigt lag genom avgörande investeringar. Med tanke på att hans bud är ett av de två eller tre största i världen för att köpa en klubb så var vi tvungna att presentera det för Bankia.

Bankia har nu bett om tid för att jämföra budet med andra som kan komma in. Senast den 15 januari kräver dock Lim svar för att han ska få en chans att förstärka Valencias spelartrupp, just nu ett mittenlag i La Liga, under transferfönstret som har öppet under hela januari.

– Mr. Lim vill förstärka laget i januari. Han vill att Valencia ska spela i Champions League. Det här är en av de största affärerna i fotbollsvärlden. Det är en historisk möjlighet som skulle lösa alla Valencias problem, säger Salvo.

Lim har lovat 270-360 miljoner kronor till spelarvärvningar redan i januari.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga