”Man ser människa för människa”

FOTBOLL

Tretton nationer bygger upp svenska landslaget

1 av 7

Al Ain. Tretton nationer – i ett landslag.

De har skrällt i VM och gett Sverige en historisk kvartsfinal.

– Det är ganska unikt. Det har stärkt oss, säger Anton Salétros till Sportbladet.

Arbetet inleddes redan 2011 – förbundskapten Roland Larsson sökte rätt karaktärer att utveckla och förhoppningsvis nå framgång.

– De delades in i fem-sex grupper, tror det var tio grupper, det var drygt 60 spelare. De fick skriva upp punkter som var viktiga. Varje grupp hade skrivit att man skulle respektera varandra och varandras ursprung. Det var något jag reagerade positivt på, att det var en tydlig önskan, säger förbundskapten Roland Larsson.

– Spelarna skapar sin profil och utvecklar den på sitt sätt, därför blir det en oerhört intressant mix. Jag tror att det är så här det kommer att se ut i framtiden, att det finns en jättemix. Mångfald är väldigt bra för fotboll.

Två år efter allt startade är Sverige – bestående av tretton olika nationsbakgrunder i truppen – historiska efter framfarten i U17-VM i Förenade arabemiraten.

– Jag har aldrig tänkt över huvud taget på vad de kommer ifrån. Det är helt ointressant, vi plockar ut spelare efter speciella egenskaper och efter hur duktiga de är, säger förbundskapten Roland Larsson.

”Stärkt oss”

Spelarna ser mixen som något positivt – menar att det har stärkt gruppen under de två åren de har arbetat tillsammans.

– Jag tycker att det är soft, det är skönt att det finns lite olika människor. Men vi spelar i samma landslag och kommer överens, det är häftigt, säger Gentrit Citaku.

Anton Salétros:

– Det är ganska unikt. Det har stärkt oss, vi får in många fotbollskulturer i ett landslag. Det här är naturligt, man ser människa för människa, säger han.

Uppvuxna i svenska klubbar

I den här diskussionen finns det dock för många myter och generalisering, enligt förbundskaptenen.

– Att killar med invandrarbakgrund bara dribblar, inte spelar för laget och så vidare. Tittar du på de här killarna är det precis tvärtom, säger Larsson.

– Miljön runt omkring spelaren kan ju göra att man tränar på vissa saker. Men alla är ju uppvuxna i svenska fotbollsklubbar.

Viktor Nordin menar att när det gäller det fotbollsmässiga tar alla efter varandra.

– Att vi har olika bakgrunder är inget man går runt och tänker på, man behandlar ju inte människa olika. Alla lär sig saker av varandra. Jag som är dålig på dribbla kan lära mig av någon annan och så vidare, säger han, säger han.