Sadiku: ”Albanien visade mest kärlek”

FOTBOLL

Sportbladet avslöjar: Helsingborgs succéback väljer bort svenska landslaget: Ett väldigt svårt beslut

Loret Sadiku väljer bort svenska landslaget för spel med Albanien. ”Jag har pratat med många personer men beslutet är mitt”, säger han till Sportbladet. Foto: Bildbyrån.

HELSINGBORG. Loret Sadiku byter landslag.

I dag blev det klart att en av Sveriges största talanger väljer Albanien.

– De visade mest kärlek, säger HIF-stjärnan till Sportbladet.

Redan i maj kunde Sportbladet berätta att Helsingborgs Loret Sadiku var på väg att byta landslag.

I dag bekräftar han att han valt det albanska landslaget.

– De visade mest kärlek och jag vill ju spela landslagsfotboll. Dessutom är det jäkligt viktigt för min utveckling, säger Sadiku just innan han ska gå ut till HIF:s förmiddagsträning på Olympia.

Sadiku, som föddes i Kosovo 1991 och kom till Sverige åtta månader senare, fick sitt genombrott i fjol när han värvades från Värnamo och gick rakt in i HIF:s startelva.

Han tog plats i U21-landslaget och nominerades till årets nykomling på Fotbollsgalan i höstas. I våras var mittbacken, som lika gärna kan spela mittfältare, en av HIF:s genomgående bästa spelare. SVT:s expert Daniel Nannskog har utnämnt honom till en ”framtida mittbacksgeneral i landslaget”.

– Det finns ingen som är bättre än han. Om inte han blir landslagsman i Sverige så vet inte jag. Annars fattar jag inte fotboll, sa hans tränare i HIF, Roar Hansen, i början på augusti.

Ger känga – till journalisterna

Finns det någon form av besvikelse mot svenska landslagsledningen, Loret?

– Inte alls. Däremot vill jag vill ge en känga till vissa journalister som hävdat att jag, bara för att jag svarat ärligt på frågorna, skulle försöka hota mig in svenska landslaget. Så får folk verkligen inte uppfatta det.

Redan i våras kontaktades han av landslagsledningen i Albanien och sedan dess har han funderat fram och tillbaka.

– Det var ett väldigt svårt beslut. Jag har pratat med många personer men beslutet är helt mitt.

När det framkom att Sadiku, som gjorde tre U21-landskamper för Sverige i fjol, hade en dialog med albanska förbundet ringde svenske förbundskaptenen Erik Hamrén upp stortalangen i juni.

Spelar kvalmatcher i september

Men Sadiku, som hela tiden haft det svenska landslaget som prio ett, togs inte ut till vänskapslandskampen mot Norge och är inte aktuell för den VM-kvaltrupp som Hamrén tar ut i eftermiddag.

Samtidigt har Albanien alltså legat på hårt för att få med honom i VM-kvalet.

Om alla papper hinner blir klara spelar han Albaniens kvalmatcher i september mot Slovenien och Island.

Albanien ligger överraskande på playoff-plats till VM i kvalets kanske svagaste europeiska grupp efter att bland annat slagit Norge borta. Mot Slovenien och Island kan man koppla ett ordentligt grepp om den där play off-platsen.

Det kan bli VM i Brasilien för dig?

– Man vet aldrig. Men vi har ett par tuff amatcher nu, säger Sadiku.

Vad har du för relation till Albanien?

– Vi har släkt i Albanien också. Morsan och farsan, ja även jag, skulle bli jävligt stolta om jag skulle spela för dem, säger 22-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM