Sexhånas av svensk stortalang

EM-stjärna utsatt för grova påhopp – av ung landslagsman

En av EM- stjärnorna har utsatts för grova sexpåhopp från en spelare i ungdomslandslaget.

Nu får hon stöd av landslagsledningen.

– Det är väldigt hårt för en spelare att få läsa sådana här saker om sig själv, säger Marika Domanski Lyfors.

”Man blir gråtfärdig”  Landslagschefen Marika Domanski Lyfors uttrycker sorg över kränkningarna. Samtidigt utlovar Mikael Santoft på förbundet krafttag.
”Man blir gråtfärdig” Landslagschefen Marika Domanski Lyfors uttrycker sorg över kränkningarna. Samtidigt utlovar Mikael Santoft på förbundet krafttag.

Den svenska EM-truppen har under mästerskapet mött floder av nätkärlek, men också förolämpningar och ilska. Inte förrän nu har påhoppen kommit från en person som själv spelar landslagsfotboll för Sverige.

Ordinarie i Blågult

Talangen är ordinarie i ett av våra ungdomslandslag och skrev i slutet av förra veckan en kommentar i sociala medier om en av landslagets profiler. Inlägget innehåller mycket grova sexuella kränkningar.

I går tog landslagsledningen del av det som hade skrivits. Landslagschefen Marika Domanski Lyfors reagerar starkt på orden.

– Varje gång det dyker upp sådant hat blir man gråtfärdig. Jag har hoppats och trott att man har kommit längre. Framför allt den nya generationen som har växt upp med att flickor och pojkar spelar fotboll, säger hon och lägger till:

– Det är väldigt sorgligt. Att det dessutom är en landslagsspelare gör att det tar hårdare, tycker jag.

Under mästerskapet har spelarna gott om fritid. De åker ofta buss, som mellan boendet i Falkenberg och arenan i Halmstad, och kommer åt nätkommentarer via mobiler och surfplattor.

Tror inte på förbud

Marika Domanski Lyfors tror därför inte att det går att stänga ute sociala medier. Ett förbud vore verkningslöst, menar hon.

– Det är upp till var och en att sovra vad man vill läsa. En hel del gör det, men många lever sitt liv som vanligt med allt vad sociala medier heter, så det är klart att de ser och hör, säger hon.

Hur hanterar ni den enskilda spelaren som påhoppen är riktade mot?

– Vi får göra en bedömning om hur och om vi ska prata om det. Vi måste fundera över hur vi ska agera för det är naturligtvis väldigt hårt för en spelare att få läsa sådana här saker om sig själv.

Hur påverkas truppen av den delen av nät- kommentarerna som är hatisk?

– Jag tror att är bra att det kommer fram, för min förhoppning är att de som håller på med det här inte ska känna att de är i majoritet. De är i mini-mini-mini-minoritet.

Sportbladet har sökt spelaren bakom inlägget.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN