Rivalernas ödesduell

FOTBOLL

En riktig toppmatch - där både måste vinna

Foto: Kaptenerna. Patrik Andersson och Markus Karlsson leder sin styrkor i toppmatchen på Råsunda i kväll.

MALMÖ

Djurgården-Malmö i kväll.

En toppmatch utan att vara en tidig seriefinal.

En match av vinn eller försvinn-karaktär.

Jag lägger till karaktär, det känns säkrare än att slå fast att det är kört vid förlust. Allt är inte alltid svart eller vitt, varken i livet eller i fotbollen, men förlorar Djurgården lutar åtminstone jag åt att mästarna är borta från guldjakten.

MFF har råd att ta en förlust rent poängmässigt. Kan bli tuffare mentalt med all den oro som finns och funnits i och runt klubben.

- Det är inte roligt längre, sa MFF-tränaren Tom Prahl till mig och syftade till medias bevakning som han tycker enbart fokuserar på det negativa.

Välkommen till världen.

Prahl har nått fantastiska framgångar i det lugnare klimat som rått i Trelleborg och Halmstad. Men helt oförberedd kan han väl inte ha varit på vad det skulle innebära att ha ansvaret för en storsatsande storklubb?

Möts inte med tålamod

En merittyngd klubb som köper stjärnor för att vinna SM-guld möts inte med tålamod av fans, sponsorer och media när poängen inte rinner in eller spelet inte blir det förväntade.

Malmö har fortfarande marginal att rätta till sitt spel och få offensiv kvalitet även om tiden är på väg att snabbt rinna ut. Mot Djurgården ställer MFF upp utan någon ordinarie anfallare, vilket inte behöver vara någon katastrof eftersom de ordinarie inte gjort mycket efter tredje omgången.

Djurgården har inga marginaler på sin sida. Resten av säsongen är en jakt, en lång serie kamper där så gott som varje fight måste vinnas.

Låt oss spekulera, vi älskar ju att göra det när det handlar om fotboll:

Om Halmstad fortsätter att vinna respektive spela oavgjort i samma takt som hittills slutar Janne Anderssons succégäng på 56 poäng.

I så fall måste Djurgården vinna 14, spela oavgjort i en och bara förlora en enda av sina 16 återstående matcher för att komma upp i samma poängantal.

Frågan är alltså vilken formtopp som är mest osannolik? Halmstads kvar hela serien ut, eller ett plötsligt och långvarigt jätteryck av Djurgården?

Bästa försvaret

Dessutom finns ett antal andra lag som måste tappa formen:

Hammarby, som inte visar några tendenser till det. Snarare tvärtom. Den dag målskyttet lossnar också blir Bajen ännu mer konkurrenten för alla att slå.

Malmö, som har seriens bästa försvar. Patrik Andersson regerar och Mattias Asper har redan hållit nollan sju gånger i år. Varje gjort mål räcker långt för såna lag.

Kalmar, som har allsvenskans vassaste målskytt i Dedé Anderson och som dessutom är väldigt svårslaget. Bestals dessutom på två poäng mot Landskrona.

Göteborg, som släpper in ett mål ungefär varannan match måste man naturligtvis räkna med. Har målskyttet lossnat för Peter Ijeh förlorar Blåvitt inte många poäng i höst.

Så jämna matcher som det är i årets allsvenska kan nästan inget lag anses som klar favorit i någon match. Allsvenskan kanske avgörs mer på tillfälligheter än kvalitet det här året.

Djurgården - som MFF i fjol

Djurgården har satt sig i samma sits som Malmö gjorde tidigt förra säsongen. MFF kom då väldigt nära Djurgården några omgångar från slut men orkade inte hålla hysterisk form ända in i kaklet.

Få lag klarar att skapa så långa formtoppar som behövs för att äta ikapp marginaler där det krävs mer än tre segrar fler än konkurrenten man jagar.

Barcelona såg ut att vara på väg i spanska ligan förra säsongen men efter 17 raka matcher utan förlust bröts förtrollningen i en match där Barça var storfavorit.

Statistiken talar alltså för att Djurgården redan förspillt chansen att vinna ett tredje raka SM-guld. Oavsett hur det går i kvällens mycket viktiga hemmamatch.

Vi får se hur mycket verkligheten bryr sig om statistik.

5 frågor till MFF:s lagkapten Patrik Andersson

5 frågor till Dif:s lagkapten Markus Karlsson

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM