”Jag trodde inte det var sant”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Jonas Thern vann Guldbollen 1989: ”Henke ska ha den”

Årets var 1989 och Jonas Thern hade just flyttat till portugisiska Benfica när hans agent Börje Lantz gav honom beskedet:

- Du har fått Guldbollen, sa han till mig, jag trodde först inte det var sant, minns Thern.

Thern - bäst 1989.
Foto: LARS ROSENGREN
Thern - bäst 1989.

Han bara 22 år när han fick utmärkelsen.

Jonas Thern, 37 i dag, hade dragit ett tungt lass i det MFF som tog SM-guld 1988, men valde att lämna mästarna för Benfica under den efterföljande sommaren.

- När jag väl förstod att det var sant kände jag mig oerhört stolt. Ett bättre kvitto på att man gjort en bra insats går ju knappast att få, säger Jonas Thern.

Karriären bara börjat

Ingen kan säga att han misslyckades på den punkten. Mittfältsgeneralens lysande karriär hade just börjat när han blev tilldelad Guldbollen.

Efter Benfica väntade fyra lyckade säsonger i italienska Napoli och, inte minst, VM-bronset i USA 1994, där Jonas Thern ledde det svenska laget.

Vad betydde Guldbollen för dig?

- Mycket. Den som får priset har inte bara gjort någon enstaka bra insats utan har hållit en hög klass genom en hel säsong.

Hur förvarar du priset?

- Det har en framskjuten plats i prisskåpet i vardagsrummet. Den tillhör absolut de utmärkelser som betytt något extra för mig.

Vem tycker du ska få Guldbollen i år?

- Henke Larsson. Han är den spelare som hållit högst klass i både klubb- och landslag under året. Han har visserligen fått priset tidigare, men jag tycker att han ska ha det igen.

Peter Ström

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN