Johansson tar kamp mot huliganismen

Av: Malin Wahlberg, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Johansson startar projekt: ”Nu ska du få se på fan”

Foto: TT

Lennart Johansson är trött på huliganismen inom svensk fotboll.

Nu har han startat ett projekt – där Göran Persson och Luis Figo ingår – för att få till en förändring.

– Man kan inte bara snacka om allting man får sätta igång också, så nu ska du få se på fan, säger den förre Uefa-ordföranden.

SE OCKSÅ

”Henke står redo och vill slåss med dem”

I kväll är det dags för den årliga fotbollsgalan där spelare, lag och ledare ska hyllas. Men i går avslutades fotbollssäsongen med skandalscener på Olympia efter att Jordan Larsson attackerades av egna supportrar.

Nu berättar förre Uefa-ordföranden Lennart Johansson att han har startat ett projekt som ska motarbeta huliganism och våld på fotbollsläktarna.

– Det är mycket som behövs göras och det behövs mycket utbildning. Jag vill tillbaka till den tid när AIK mötte IFK Göteborg på Råsunda och AIK fick stryk med 3-1 så fick Göteborg applåder och Gunnar Gren som var bäst på plan fick också applåder. Det är fotboll för mig, säger han och fortsätter:

– Det är en sammanslutning av olika personer som har samma syn på saker som jag. Bland annat ska Göran Persson vara med och andra prominenta personer. Det gläder jag mig åt. 

”Det här ger jag inte upp”

Johansson berättar att även Luis Figo är med på tåget och de har kontakta Steven Gerrard och Uefa.

– Det här är i öppningsfasen. Jag ska försöka, och (Johan) Strömberg framför allt för det är han som gör jobbet, få bidrag från Uefa för det här för det ligger linje med deras ambitioner också. Man kan inte bara snacka om allting, man får sätta igång också så nu ska du få se på fan.

Men det är inte tillsammans med svenska fotbollförbundet Johansson gör detta.

– Det här har Johansson anordnat själv ihop med Johan Strömberg som har varit ordförande i AIK Fotboll förut. Vi vill utbilda folk i ledarskap. Alla som har en ledande ställning ska få lära sig det och de ska få lära sig ekonomi också. Det här ger jag inte upp. Det kommer.

– Vi får inte bara ruska på huvudet och säga att det inte går. Ska det gå någonstans ska det gå i Sverige.

SE OCKSÅ

”Henke står redo och vill slåss med dem”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.