Bajrami: "Inte orkat om jag varit 30 år"

FOTBOLL

Elfsborgs matchhjälte har lagt skadehelvetet bakom sig

Foto: Bajrami firar målet mot Falkenberg.

Det var en återkomst som både han själv och Elfsborg längtat efter.

Efter många år med skadeproblem blev Emir Bajrami, 28, en vinnare på planen igen.

– Hade jag varit 30 år hade jag inte orkat gå igenom det jag upplevt, säger han.

Elfsborg har haft en tung säsongsinledning. 2-1-segern under söndagseftermiddagen borta mot Falkenberg, på gräs, och andra raka segern i allsvenskan innebar inte att alla stenar föll på plats för Boråslaget, men:

– Det mesta brukar jämna ut sig i fotboll och nu har vi flytet som vi inte hade i inledningen av allsvenskan. Hårt jobb lönar sig, säger Elfsborgs matchvinnare Emir Bajrami till Sportbladet.

Det är han själv största beviset på.

Såldes för 40 miljoner

2010 lämnade han Elfsborg som nybliven landslagsman och en av allsvenskans hetaste spelare för holländska Twente för omkring 40 miljoner kronor.

Men yttermittfältaren plågades allt mer och mer av återkommande ryggproblem. 2015 vände Bajrami hemåt för att rädda karriären.

Stegvis har 28-åringen orkat mer och mer i inledningen av säsongen.

Belöningen kom borta mot Falkenberg. Först framspelningen till Simon Hedlunds 1-0 (32) och sedan segermålet, 2-1, på frispark (66).

Borde målvakten tagit den?

– Sjukt ointressant! Den gick in och vi tog tre poäng. Nästa fråga! säger Bajrami med ett leende.

Du sprang ut till bänken och tackade er fystränare Magnus Hellman Driessen.

– Ja, det var en deal vi hade om jag gjorde mål. Han är en av alla som fått dras med mig och mitt humör under all rehab. Han och sjukgymnasterna, fysioterapeuterna, läkarna, tränarna...

Tummen i munnen som målgest var till...?

– Till min son, nio månader. Det var en hyllning till honom.

Höftoperation räddningen

Frisparksmålet var Bajramis andra någonsin. Målet hans första i allsvenskan sedan 2010.

– Jag gjorde ett grymt snyggt frisparksmål för Monaco mot Sivasspor, men det var i en träningsmatch. Det här var inte lika snyggt, men viktigare.

Vad är det som gjort att du fått ordning på ryggproblemen?

– Vi kom fram till att problemen inte bara satt i diskbråcken i länd- och bröstryggen. Jag hade problem med höfterna också och det gjorde att jag tog ut mycket av rörelserna via ryggen. Efter att jag opererade höfterna har allt blivit bättre.

Vad är din personliga ambition nu?

– Jag är inte helt symptomfri än, men det blir bättre vecka för vecka. Nu handlar det om att spela fler matcher för att orka mer. Nu pallar jag bara runt 70 minuter fysiskt.

– Det var ett tag när jag hade problem att ta på mig strumporna på morgonen eller sitta i bilen på vägen till träningen. Det känns skönt att ha lagt den tiden bakom mig. Nu hade jag en bra dag på jobbet och tänker inte för mycket framåt. Det är match på lördag igen, säger Emir Bajrami.

ARTIKELN HANDLAR OM