Lätt kvallottning för Sverige

FOTBOLL

”Vi blev väldigt glada”

Sverige fick en lätt lottning i kvalet till dam-VM i fotboll, som spelas i Tyskland 2011. På tisdagen lottades Sverige att få möta Tjeckien, Belgien, Wales och Azerbajdzjan.

– Tjeckien får räknas som huvudopponent, säger Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby.

Foto: Dennerby.

– Vi blev väldigt glada, främst för att vi slapp sexlagsgruppen, vilket gjorde att vi undviker första speldatumet. Då kan vi återhämta oss efter ett, förhoppningsvis, framgångsrikt EM.

– Tjeckien mötte vi i EM-kvalet och de vann alla matcher utom mot oss, säger Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby.

– Wales spelar förmodligen typiskt brittisk, intensiv fotboll med högt tempo och tuffa närkamper. Azerbajdzjan vet jag ingenting om, om jag ska vara ärlig. Och Belgien har skickliga spelare, som Femke Maes och Marijke Callebaut, men i den fysiska biten är de inte riktigt ifatt oss.

Eftersom värdlandet Tyskland är direktkvalificerat var Sverige toppseedat i lottningen.

Kvalspelet inleds i september och avslutas i augusti 2010. Därefter kommer de åtta europeiska gruppsegrarna att paras ihop till playoff-spel om Europas fyra platser i VM 2011. Förlorarna får ytterligare en chans, i två därpå följande playoff där den slutliga segraren når ett direkt avgörande kvalspel mot ett lag från Concacaf, Nord- och Centralamerika, om ytterligare en VM-biljett.

TT: Ett ganska ovanligt system?

– Systemet är mycket lurigt, det kan jag ärligt säga. Det måste vara helt unikt att en seger i gruppspelet inte garanterar en plats i VM. Jag tycker att det är rättvist om en lång kvalserie avgör. Det kan ju bli Sverige-Frankrike eller Sverige-England i playoff, och en match hemma och en borta, då kan allt hända.