Succéscouten lämnar Dortmund - klar för Arsenal

Foto: TT
FOTBOLL

Han låg bakom värvningar som Robert Lewandowski, Shinji Kagawa och Alexander Isak.

Nu lämnar han Borussia Dortmund.

Chefsscouten Sven Mislintat är klar för Arsenal.

Arsenal förstärker sin ledarstab. Nyligen stod det klart att chefsscouten Steve Rowley skulle lämna rollen och ta en annan ställning i klubben. Nu har Arsenal utsett hans ersättare då Borussia Dortmunds före detta chefsscout Sven Mislintat är klar för Arsenal.

– Vi är överlyckliga över att Sven valt att ansluta sig till oss. Att identifiera och utveckla talanger är en kärna i vår filosofi och Sven har ett otroligt facit under många år, säger Arsenals manager Arsène Wenger enligt Bild.

Bakom fyndvärvningar

Mislintat är ett känt namn i scoutingkretsar. Under de elva år han har varit chefsscout för Borussia Dortmund har han legat bakom fyndvärvningar som Robert Lewandowski från Lech Poznań för blott 40 miljoner kronor, Shinji Kagawa från Cerezo Osaka för knappa 20 miljoner och Mats Hummels från Bayern München för 40 miljoner. Det är dock bara en handfull av alla namn som han plockat fram. Till exempel var det hans scoutingnät som plockade Alexander Isak från AIK.

– Sven Mislintat var min närmaste kollega i tio år. Ett nära band av tillit har byggts upp mellan oss. Han har gjort ett utomordentligt jobb för BVB. Det tog vi med i beräkningen när Sven för ett par veckor sedan bad mig att acceptera det extraordinära erbjudandet av Arsenal. Vi ville inte neka honom den möjligheten, säger sportchefen Michael Zorc till Borussia Dortmunds hemsida.

”Diamond Eye”

45-åringen, även kallad för ”Diamond Eye”, var förra säsongen involverad i de interna stridigheter där han inte kom överens med dåvarande managern Thomas Tuchel. Då valde klubbledningen att ta Mislintats parti och istället fick Tuchel sparken senare.

Nu lämnar även Mislintat Dortmund, dock för egen maskin.

– Min tacksamhet går till mina chefer. Genom alla år har ”Aki” Watzke och Micheal Zorc alltid stått bakom mig. De involverade mig också när det kom till att bygga upp BVBs scouting så att den alltid kunde fungera på en hög nivå, oberoende av specifika individer. Det var väldigt viktigt för mig, säger Mislintat till hemsidan, samtidigt som han - uppvuxen i Dortmund - inte kommer att låta klubben lämna sitt hjärta.

– Jag är född och uppvuxen här, jag har jobbat för klubben sedan 2006, jag är ett fullblod. Och jag kommer för alltid att förbli det!

ARTIKELN HANDLAR OM