Richts son i konflikt med Camp Sweden och SvFF

Landslagschefen: : ”Det gör ont i mig”

GELENDZJIK. Svenska Fotbollförbundet är i en juridisk konflikt med ett bolag som varumärkesregistrerat ”Gula väggen”.

En av företagets ägare är Andréas Richt, son till landslagschefen Lasse Richt.

– Jag har hållit mig helt utanför. Det gör ont i mig att det är en konflikt, säger Lasse Richt.

Sportbladet berättade under fredagen hur de svenska landslagssupportrarna inom Camp Sweden inte längre kommer kalla sin klacksektion ”Den gula väggen” eftersom ett svenskt bolag varumärkesregistrerat namnet.

Bolaget Gula Väggen AB startades av Malin Forss och Andréas Richt, den senare son till landslagschefen Lasse Richt, som just nu befinner sig i ryska Gelendzjik med A-landslaget som han är ansvarig tjänsteman från Svenska Fotbollförbundet (SvFF) för.

Fansen upprörda

Ledningen för supportergrupperingen Camp Sweden är upprörd över att namnet registrerats av ett kommersiellt bolag.

SvFF har inlett en juridisk process där man överklagat Gula Väggen AB:s varumärkesregistrering av namnet hos Patent- och registreringsverket, PRV.

– Jag har bara känt till att min sons företag och Svenska Fotbollförbundet har träffats för att prata supporterfrågor och liknande. Men jag vet inget mer. Jag har hållit mig helt utanför, säger Lasse Richt till Sportbladet.

Förstår du att det kan uppfattas som intressekonflikt att landslagschefens son är inblandad i en juridisk tvist med Svenska Fotbollförbundet?

– Jag tycker att ni ska prata med min son om det. De är flera i företaget. Jag är fullständigt utanför frågan. Jag vill inte vara inblandad just på grund av det du säger.

– Bara för att man är far och son behöver det inte betyda att man vet allt. Jag har avsiktligt inte velat veta vad som händer mellan förbundet och hans företag, säger Richt.

Känner övriga landslagsledningen till det här?

– Nej, inte vad jag vet. Jag har inte informerat någon eftersom jag inte känt till detaljer. 

Lars Richt.
Lars Richt.

”Känner mig svarslös”

Ser du någon problematik?

– Det gjorde jag inte förrän du ringde. Jag trodde inte det var en fråga på den här nivån eller att något var varumärkesskyddat.

Är det inte rimligt att SvFF:s jurister informerar dig i din roll som landslagschef att de och fansen har en tvist med din sons företag?

– Kanske. Jag törs inte svara på det. Jag blir inte ofta svarslös men nu känner jag att jag blir det. Det här kommer som en stor överraskning, som en blixt från klar himmel, för mig. Det gör lite ont att det är en konflikt mellan dem.

Andréas Richt svarar i ett sms till Sportbladet:

"Pappsen har gjort och gör ett fantastiskt bra jobb med svenska fotbollslandslaget. Han har en månad kvar till pension och jag saluterar honom, landslagsledningen och spelarna för den makalösa bragd som vi gulklädda supporters fått bevittna under kvalet."


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.