Taktiska supersuccén: ”Vi spelar verkligen ut USA”

TOKYO. USA är kända för sitt fysiskt starka och svårhanterade innermittfält.

På Tokyo Stadium blev de uppkäkade av en 36-årig lagkapten, en mästerskapsdebutant och en spelsugen Madridstjärna.

– Jag tror inte de hade räknat med att vi skulle utnyttja deras ytor som vi gjorde, säger Caroline Seger efter 3–0-segern i OS-premiären.

Förbundskapten Peter Gerhardssons startelva bjöd på överraskningar i form av en 4–3–3-formation, mästerskapsdebutanten Filippa Angeldahl på mittfältet och en inte helt återställd Magdalena Eriksson på läktaren.

Och detta mot självaste USA.

Resultatet? Total succé.

– Ja, vad ska man säga... Det känns som vi gör en helt exemplarisk match. Sista 10–15 blir vi lite dumma i våra beslut och trötta. Men en mycket bra och väl genomförd match, säger lagkaptenen Caroline Seger efter att ha kört över den regerande världsmästaren i OS-premiären.

”Fantastisk laginsats”

De där sista 10–15 minuterna var dock blott en transportsträcka för ett Sverige som då redan hade en 3–0-ledning.

– Vi spelar verkligen ut USA och skapar så många chanser. Kunde stått 4 och 5–0 också, säger Seger.

En nyckel till segern blev just mittfältet.

Om det inte var en orädd och företagsam Filippa Angeldahl som serverade crossbollar och vann dueller så var det Caroline Seger som gång på gång stod i vägen för ett USA-mittfält som gjort sig kända för att vara fysiskt starka och svårhanterade. Och om det så var i förstapress eller djupledsspel så briljerade Kosovare Asllani. Den amerikanska pressen? Den spelade svenskorna förbi gång på gång.

– Jag är bara glad att det funkar. Jag och Filippa har inte spelat så jättemycket tillsammans. En oerhört duktig fotbollsspelare. Likadant när ”Benni” (Hanna Bennison) kommer in Det är väldigt enkelt. Det är alla som gör det idag. Vi spelar med två nya mittbackar. Jag tycker det är en fantastisk laginsats som tyder på att vi har väldigt bra spelare, säger Seger.

”Nästan som att hon varit med i tio år”

Ja, det där försvaret, nykomponerat det också, fungerade minst lika bra som mittfältet.

– Jag tycker att vi behåller lugnet, vi är så pass bra att vi klarar av att spela ur från backlinjen, spela igenom mittfältet och kommer till de ytorna som vi vill åt. Där tycker jag en av nycklarna men sen också i defensiven. Hur bra vi styr dem och vinner boll på mittfältet, säger Amanda Ilestedt, som bildade mittlås med Nathalie Björn.

– Vi har bra energi, spelar igenom deras lagdelar, hittar rättvända spelare, kommer i mycket djupledslöp... Tre poäng, hållen nolla och tre mål, säger Björn, efter det som även var hennes mästerskapsdebut.

Även om det inte direkt kändes så enligt Rosengårdslagkamraten Caroline Seger.

– Jag tycker Nathalie har visat ett lång tid att hon hör hemma här. Det häftiga med henne är att hon är kolugn i situationer som gäller som allra mest. Nästan som att hon spelat mästerskap i tio år... En väldigt mogen och vuxen person, på planen. Lite utanför också, ibland, säger Seger med ett leende.

Var det en taktiskt perfekt genomförd match?

– Det tycker jag.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Caroline Seger.
Caroline Seger.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.