David Beckham blir ansiktet för VM i Qatar

Får monstersumma för uppdraget

Trots all kritik kommer fotbolls-VM nästa år hållas i Qatar.

Och ambassadören blir David Beckham, uppger The Sun.

Belöningen för det? Nästan 1,8 miljarder svenska kronor.

Protesterna har varit både långtgående och utspridda. Flera landslag, bland annat Norges och Tysklands, har burit tröjor med texten ”Mänskliga rättigheter” inför viktiga VM-kvalmatcher.

Men trots det finns det inga indikationer på att fotbolls-VM nästa år kommer att hållas någon annanstans än i Qatar. Landet som organisationen Amnesty beskriver har inskränkt yttrandefrihet, diskriminerar kvinnor och använder sig av dödsstraff. Landet, där The Guardian i februari kunde berätta att 6 500 gästarbetare dött i föreberedelserna till VM. Gästarbetare, som Amnesty i juni rapporterade gått utan lön i månader.

Men nu har mästerskapet gjort klart med sin ambassadör. Enligt The Sun blir det storstjärnan David Beckham som föräras med uppdraget.

Beckham, som gjorde 115 landskamper för England och representerade klubbar som Manchester United, Real Madrid och Paris Saint-Germain, kommer att presenteras i denna roll nästa månad, enligt tidningen.

”Tror stenhårt på Qatars engagemang”

Beckham ska ha besökt landet i början av oktober. Där ska han ha fört diskussioner med högt uppsatta personer och fått rundvisningar på tilltänkta VM-arenor. Den skruvglade mittfältaren ska ha blivit lovad att supportrar som följer turneringen på plats ska kunna känna sig säkra. Dessutom att regnbågsflaggor kommer tillåtas i landet, där homosexualitet är olagligt.

Detta, och en diskussion med frun Victoria ”Posh” Beckham, ska ha övertygat honom att teckna ett tioårigt avtal. Värdet på detta? Nästan 1,8 miljarder svenska kronor.

– David tror stenhårt på Qatars engagemang till att utvecklas, och att VM – det första i mellanöstern – kan bidra till en stor positiv förändring.

– Han tror starkt på fotbollens kraft i att förena olika människor, men framför allt har han sett utvecklingen inom området, säger en källa till The Sun.

För tillfället är Beckhams mest notabla roll den som delägare i Major League Soccer-laget Inter Miami CF.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.