Gudmundsson: ”Jag är bekväm på den här nivån”

På varsin sida i Champions League: landslagets nuvarande vänsterback mot den som tippas utmana framöver.

Sportbladet fick ett snack med Sveriges dyraste vänsterförsvarare om första tiden i Lille, om dramat sista dagen på transferfönstret och om Janne Andersson inför CL-mötet med Sevilla.

– Jag är redo för landslaget om jag får chansen, säger Gabriel Gudmundsson, 22.

Regerande franska mästarna Lille betalade cirka 60 miljoner kronor när de värvade Gabriel Gudmundsson på transferfönstrets sista dag, 31 augusti.

De värvade en spelare som gjorde nio mål i allsvenskan för Halmstads BK som 19-åring som vänsterytter, som flyttade till Holland och blev en av Eredivisies högst rankade wingbacks med framspelningar som specialitet och nu definitivt (?) klivit hela vägen ned och blivit vänsterback i Lille.

Gabriel Gudmundsson
Gabriel Gudmundsson

– Efter åren i Groningen har jag vant mig vid att spela wingback och nu är jag vänsterback i en fyrbackslinje. Jag ska vara offensiv och gå framåt mycket. Det blir mycket löpande och jag tror jag kommer utvecklas i mitt defensiva spel också, sammanfattar Gabriel Gudmundsson sin resa längs vänsterkanten under ett par år.

Sju matcher sedan flytten

Det har hunnit bli sex framträdanden i Ligue 1 och en match i Champions League med Lille sedan rekordflytten från Holland.

Direktivet från Lille-tränaren Jocelyn Gourvennec är uppenbart: Gudmundsson ska sätta full fart framåt på vänsterkanten så fort han får bollen om utrymme finns, utnyttja sin snabbhet, genombrottsförmåga och fina vänsterinlägg.

– Jag har fått mycket speltid trots konkurrensen i laget. Jag tycker jag har gjort det rätt bra också. Jag har fokuserat på mig själv, försökt hitta min roll i laget och på planen. Alla är väldigt schyssta och jag trivs.

– Vi har varit lite ojämna, men det är en lång säsong och det kommer bli bättre och stabilare, säger han om regerande mästarnas tolfteplats i tabellen och en poäng efter två CL-matcher.

Känns det hopplöst att rå på PSG med deras nyförvärv?

– Lille blev franska mästare förra säsongen, alltså vi har ett bra lag och en hög ambitionsnivå. Men det finns många bra lag i ligan och PSG är definitivt ett starkt lag. Vi får ta det match för match. 

– Vi har också många bra spelare. Jonathan David har gjort ett par mål och ligger bra till i skytteligan.

Gabriel Gudmundssons utvecklingskurva parallellt med att flera storlag i Europa ville värva honom har gjort 22-åringen till ett namn som förekommit ofta kring spelare på väg in i landslaget.

Den tidigare HBK-tränaren och numera förbundskaptenen Janne Andersson pratar också om ”framtidsspelaren Gabbe”.

Känner du att du är redo för landslagsspel, om du skulle bli uttagen?

– Det gör jag, absolut, jag är redo.

Vad har du för relation till Janne Andersson?

– Haha, vi känner inte varandra men vi har ju en gemensam sak i HBK. Det är möjligt att jag har träffat honom kring Örjans Vall men då har jag nog inte varit så många år gammal…

– Jag har förstått och hört att de kring landslaget har koll på mig och det är bara roligt. Jag fokuserar på vad jag måste göra i klubblaget. Det är vad jag kan göra.

Ludde vs Gabbe?

Gabriel Gudmundsson, son till tidigare utlandsproffset, HBK- och landslagsspelaren Niklas Gudmundsson, verkar kolugn över de hela tiden större utmaningarna och förväntningarna som följer.

Hur stor är skillnaden mellan holländska och franska ligan?

– Det är ett stort steg. Det går snabbare, det är mer fysiskt spel och det är en högre nivå, med fler bättre spelare. Jag känner mig bekväm på den här nivån – det är ett steg som behövs för att jag kunna fortsätta att utvecklas, säger han.

Under onsdagskvällen kan två svenska vänsterbackar ställas mot varandra på planen när Sevilla och Ludwig Augustinsson kommer till Pierre Mauroy-stadion.

Hur var det att kliva in och spela i Champions League?

– Otroligt roligt även om vi inte fick med oss resultatet vi ville ha (1-2-förlust borta mot Salzburg). Det är en helt annan atmosfär kring Champions League. Det har alltid varit en dröm att spela där – nu gör jag det. 

– Allt har gått ganska snabbt, men jag är målmedveten och redo för det här. Det kommer bli jäkligt bra med tiden, säger Gudmundsson.

Hur landade du i att Lille var rätt? Hur tänkte du kring konkurrens och risk att inte få så mycket speltid?

– Det fanns intresse från olika håll men jag fick en bra magkänsla kring Lille. Det är en bra klubb, jag snackade med folk och sedan gick jag för Lille fullt ut. Jag har bra personer runt om kring mig, som min agent Martin Dahlin som jag kan bolla tankar med. Det gör det enklare att ta beslut.

På MC genom Paris

Exakt 24.00 när transferfönstret stängde 31 augusti offentliggjorde Lille övergången för Gudmundsson.

Bakom klockslaget döljer sig en delvis dramatisk kamp mot klockan.

Det blev hektiskt sista transferdagen?

– Ja! För mig så var transferfönstret väldigt spännande från dag ett till den sista dagen.

Efter möten och förhandlingar i Paris skulle Gabriel Gudmundsson, flickvännen Matilda Olsson och bland annat rådgivaren Martin Dahlin ta sig till Lille nära den belgiska gränsen. Då var det tvärstopp i Paristrafiken.

VM-bronshjälten från 1994 och den tidigare oömme anfallaren Dahlin ska ha varit rätt spak när svenskarna fick hoppa upp bakom varsin förare på motorcykel för att kryssa sig fram i tid.

– Det var en kreativ lösning när det var stopp i trafiken i Paris och vi behövde komma till tåget för att ta oss till Lille. Vi fick hoppa upp bak på några motorcyklar som tog oss snabbt genom stan och trafiken för att hinna i tid, säger Gudmundsson med ett skratt.

– Det var första gången jag tog mig fram på det sättet. En spännande detalj och kul minne från en speciell dag, säger Gudmundsson.

– Allt löste sig till slut även om det verkade mer stressigt än det faktiskt var.

Vad är det bästa med staden Lille?

– Det är lite större än Groningen och det är kul. Vi har fått bra intryck av staden hittills. Läget är väldigt positivt. Det är bara en timme med tåg till Paris eller Bryssel och man kommer snabbt till London också, säger Gabriel Gudmundsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.