SvFF markerar mot Qatar om gripna journalisterna

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Efter gripandet av två norska journalister i Qatar markerar Sverige.

I en skrivelse till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) uttrycker Svenska Fotbollförbundet oro för Qatars syn på press- och yttrandefrihet.

– Det är oacceptabelt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till NRK.

Håkan Sjöstrand själv har undertecknat brevet. Det har även representanter för danska, finska, isländska, och färöiska fotbollsförbunden.

”De nordiska förbunden har i tidigare diskussioner och i korrespondens med Fifa (internationella fotbollsförbundet) fått tydliga löften om att Fifa kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att mediers möjligheter att kunna rapportera sakligt och kritiskt kopplat till världsmästerskapet inte begränsas av Qatars myndigheter”, skriver SvFF på sin hemsida.

”Att journalister som försöker utföra sitt arbete arresteras ger oss anledning att, med mindre än ett år kvar till VM-slutspelet i Qatar, känna oro för vad dessa utfästelser i praktiken är värda.”

Norska journalister greps i Qatar

Norge har inte undertecknat detta brev. Deras fotbollsförbund har tidigare skrivit ett eget, efter det att två norska journalister gripits i Qatar.

Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani, som de heter, från NRK var i Qatar för att göra ett reportage med ett år kvar till VM. Strax innan deras hemresa förra helgen greps båda utanför sitt hotell och hindrades att åka tillbaka till Norge. I närmare 30 timmar hölls journalisterna kvar – innan de släpptes. Båda är nu hemma i Norge.

– Det är oacceptabelt att journalister grips när de försöker göra sitt jobb, sade Sjöstrand då.

Sedan tidigare har det danska journalistförbundet skickat en tydlig avrådan till danska journlister från att åka till Qatar för att bevaka fotbolls-VM på plats.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.