Fotboll

Uppgifter: Uefa överväger lönetak

Av: 

Felix Tornberg

FOTBOLL

Har du koll på din Financial Fair Play?

Om inte – ingen fara på taket.

Enligt trovärdiga The Times överväger Uefa att slopa det ifrågasatta systemet och införa ett amerikanskt lönetak.

2010 införde Uefa det reglerande ekonomiska systemet Financial Fair Play (FFP). Tanken med systemet var att hindra europeiska klubbar från att värva hejvilt. Exempelvis är klubbarna tvungna att under en treårsperiod kunna redovisa ett nollresultat gällande utgifter för invärvade spelare kontra inkomster för sålda spelare.

Systemet har mötts av massiv kritik, då det ansetts vara tandlöst. Det är försvinnande få klubbar som faktiskt fällts på dessa grunder.

2020 fälldes Manchester City av Uefa med hänvisning till FFP, och stängdes av från Champions Leaguespel i två år. Denna dom hävdes dock senare av idrottens skiljedomstol, Cas.

Messi-värvningen kritiserades

Under den senaste veckan har folk ifrågasatt regelverket till följd av Paris Saint-Germain kontraktstecknande med Lionel Messi. Då klubben redan har spelare som Neymar, Kylian Mbappé och Sergio Ramos i laget lär löneposten knappast vara tunn.

Kanske är därför ett lönetak på sin plats? Enligt ansedda The Times överväger Uefa att införa just ett sådant, och i sådana göra sig av FFP för gott.

Detta lönetak är tänkt att fungera som i amerikanska sporter, där styrande organ sätter upp en summa som spelarna får tjäna som mest. Sedan tillåts endast ett visst antal spelare, tre i de flesta fall, i varje lag tjäna över denna summa.

Detta system används för att de största spelarna inom olika sporter ska spridas ut över flera klubbar, i stället för att en ska kunna samla alla. Detta för att jämna ut konkurrenskraften mellan de olika lagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 16 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: PSG har sålt Messi-tröjor för 910 miljoner

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Uefa