Försvarsklippans ord om skräckskadan

”Ser att foten hänger löst”

Mia Carlsson bröt foten i lördags i matchen mot Linköping.

Hemkommen från sjukhuset berättar Kristianstads meriterade spelare om den svåra skadan.

– Jag känner att det knakar till och hinner se foten innan jag landar. Jag ser att den hänger löst och förstår att det inte bara är en stukning eller ett ledband.., säger hon.

Mia Carlsson låter samlad när hon svarar på telefon. Hon har givit klartecken för ett samtal och berättar om de omtumlande dygnen.

Det var i matchen mot Linköping (Kristianstad vann med 3–0) i lördags som olyckan var framme. I en duell med motståndarlagets Uchenna Kanu skadade sig backen svårt.

De otäcka bilderna från situationen visade hur Mia Carlssons fot hamnade i en onormal vinkel. Alla förstod direkt att det var illa.

– Det var en 50–50-duell och väldigt svårt att säga vad som gick fel. Men det sättet som hon reagerade på var väldigt otäckt och jag valde att titta bort för att slippa se, sa tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Sportbladet.

Mia Carlsson minns hela händelsen.

– Jag missbedömer studsen som jag får tillbaka från inkastet. Den blir hög, jag ska bara peta undan den men sen ser jag att Linköpingsspelaren kommer och jag försöker dra undan mitt ben och det är när jag gör det som jag träffar henne i sidan.  Det är väl så att jag fastnar i henne och foten ryker helt enkelt.

”Mitt eget fel”

På väg ner mot gräset hann Mia Carlsson se att foten var bruten.

– Jag ser att den hänger löst och förstår att det inte bara är en stukning eller ett ledband... Det gör ont, men inte jätteont, säger hon.

– När foten ligger stilla så gör det ont, men jag får väldigt snabbt hjälp och jag är tacksam över Linköpings läkare som kommer dit fort och stabiliserar foten i omklädningsrummet och jag kommer snabbt in till sjukhuset också.

Var det något oschysst i situationen?

– Det är ju mitt eget fel, jag går in i situationen med ett högt ben och försöker dra undan det när hon kommer från sidan. Det är inte hög fart utan det blir bara en väldigt olycklig situation.

Säsongen över

30-åringen fördes till sjukhus i Linköping, men kunde med ett tillfälligt gips om foten åka med laget till Kristianstad. Under söndagen opererades hon.

– Jag fick en fraktur på vadbenet, så det sitter på utsidan men det är ganska långt ner i fotleden vilket gör det lite mer komplicerat. Jag har fått en skruv och en metallplatta och det ska väl hålla tänker jag.

Vad säger prognosen om rehabiliteringstid?

– Jag har fått ett besked om fyra månader och att säsongen är över. Jag får ta det i etapper. Först är det sex veckor med gips. Det kanske kan gå snabbare, jag tar det som det kommer. Jag tänker inte stressa fram någonting. Just nu känner jag mig inte alltför nedstämd. Det här är ett benbrott, det hade varit värre med en knäskada.

Med landskamper på meritlistan fanns hopp om att bli uttagen i Peter Gerhardssons trupper under hösten, men nu blir fokus på att komma stark tillbaka.

– Jag har fått otroligt mycket stöd från landslaget och från motståndare. Det värmer jättemycket, säger Mia Carlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN