”Nu får jag hålla en lägre profil på sociala medier”

Pontus Farnerud om jobbet att bli assisterande sportchef i Blåvitt

GÖTEBORG. Han gick från fotbollspelare till mediaarbetare och nu till att bli assisterande sportchef i IFK Göteborg. 

Pontus Farnerud, 38, kommer kanske synas mer men märkas mindre.

– Nu får jag hålla en lägre profil på sociala medier, säger han.

Efter åren som spelare 2012-2013 med IFK Göteborg med en cuptitel som höjdpunkt har Pontus Farneruds namn ofta återkommit i samband med spekulationer kring en roll som tränare, assisterande tränare, sportchef eller klubbdirektör i Blåvitt.

Nu är han klar som assisterande sportchef när Kennet Andersson blir permanent sportchef.

Det är uppenbart att Farnerud är mycket nöjd med sitt nya uppdrag.

– De har verkligen försökt hitta det som är bäst för klubben, gått lite utanför ramarna i tänket och sett till helheten. Det gillar jag. Vi kommer nog prata om uppdelningen ännu mer framöver även om det varit intensiva samtal speciellt under den senaste veckan, säger han på telefon från Frankrike. 

Vad kommer du ägna dig mest åt till att börja med?

– Scouting kommer nog stå högt upp. Det beror lite på behovet. Precis som Kennet så vill jag komma nära i kontakt och in i relationerna med A-truppen. Jag vill få en inblick i akademin också. Allt hänger ihop. 

Vill vara tidigare ute

– Vi får även se vad som händer med X antal spelare. Det är ett transferfönster som öppnas snart. Förhoppningen är att vi ska kunna vara ute tidigt när det gäller truppsammansättning, spelare in och ut. Där känner jag att Blåvitt har varit lite efter tidigare. Det har väl delvis hängt ihop med ekonomin. 

– Vi får inte bli överraskade om vi får bud på en spelare. Det ska finnas en plan B bakom en eventuell försäljning. 

Hur kan du bidra till att få hem blåvita hemvändare på samma sätt som du återvände till allsvenskan?

– Många av dem är jätteintressanta men vi måste titta på behovet. Har Blåvitt sex centrala mittfältare är det svårt att plocka in en sjunde även om det är en hemvändare som betyder mycket för klubben. Det ska vara spelare som verkligen vill prestera och som brinner för att leverera på en hög nivå. Det går inte att komma tillbaka för att det är bekvämt eller bra för familjen.

Eftersom IFK Göteborgs chefsscout Olle Sultan, 62, vill gå i pension efter nästa säsong kommer Farneruds ansvar att leta nya talanger växa med tiden.

När har du stolt kunnat säga att du tidigt såg vilka bra spelare det skulle bli av spelare som du spelat med?

– Om jag inte ska gå så långt tillbaka och nämna två i Blåvitt så kände jag direkt att Sam Larsson och Ludwig Augustinsson skulle bli riktigt bra. 

– När jag spelade för Sporting i Portugal så hade vi en ung Moutinho i laget. Han kom från klubbens akademi och jag kände att han hade en smartness i sitt spel som skulle ta honom långt, trots att han var så liten och tunn. 

– När jag var i Monaco tillhörde jag själv länge de unga talangerna (skratt).

Barnen kvar i Frankrike

När spelarkarriären var över återvände Farnerud med dåvarande hustrun Nathalie och barnen Colin, nu 15 år, och Naomi, 12, till Frankrike.

Hur kommer det fungera privat för dig att flytta på heltid till Göteborg?

– Min son ska börja på en akademi i Lens efter sommaren när skolan kör igång. Vår dotter har sin skola, kompisar och aktiviteter i Mougins där också hennes mamma bor. Jag tror vi kommer lösa det bra.

Efter den egna karriären har Farnerud hjälpt till i klubben där sonen spelade tidigare, FC Mougins, gått tränarutbildningen Uefa A för före detta elitspelare 2018, scoutat för agenten Martin Dahlin, jobbat som TV-expert för CMore och TV4 – och varit aktiv på Twitter, Instagram och haft podden Alltid allsvenskan med Jonas Dahlquist.

– Blandningen har gett mig en helhetssyn på många saker kring fotbollen. På nära håll har jag sett hur de franska klubbarna jobbar på att få fram bra spelare. Därför känns det extra bra att landa i detta som jag tror kommer passa mig och förhoppningsvis bli bra för IFK Göteborg också.

Hur aktiv kommer du vara på Twitter som assisterande sportchef i IFK Göteborg?

– Vi får se hur det blir med det. Det är roligt att följa vad som händer där i alla fall.

Inte att skriva själv?

– Jo, när Blåvitt vinner sina matcher och spelar bra fotboll…

Tufft för Dahlquist

– Det är klart att jag får hålla en lägre profil både där och i uttalanden. Jag får vara försiktig nu när jag byter sida igen. 

Vad händer med podden?

– Jag har ju haft podden med Jonas i år och förra säsongen och det har gjort att jag har sett mycket allsvenskt och har bra koll på lag och spelare. Nu letar Jonas febrilt efter ersättare.

Få fotbollsledare kan matcha Pontus Farneruds medievana.

– Att ha en god relation till personer inom och till media generellt är absolut viktigt. Det är en länk ut till supportrarna. 

Kennet Andersson är mer nedtonad och vill inte synas medialt så mycket. 

– Det är viktigt att ha liknande tankesätt inom många områden, men det är också viktigt att inte tycka samma om allting, säger Pontus Farnerud.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.