Allsvenskan i fotboll

”Ska passa sig för att försöka lösa saker internt”

Kalla Fakta: Varningssignaler nådde spelare och ledare i Sirius före Sarfo polisanmäldes

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Våldtäktsdömde Kingsley Sarfo, 24, kunde ha stoppats.

Trots kraftiga varningssignaler till klubb, lagkamrater och agent fortsatte fotbollsstjärnan träffa och sexuellt utnyttja minderåriga tjejer, avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

– Man ska passa sig för att försöka lösa saker internt. Man ska polisanmäla, säger åklagaren Rikard Darell. 

Under 2016 noterade flera spelare en ung flicka vid Sirius träning.

– Det var en ung tjej på läktaren och man undrade: ”Vem kom med henne egentligen”, säger försvararen Niklas Busch Thor till Kalla Fakta.

Uppsalalagets spelare förstod snabbt att hon var bekant med mittfältaren Kingsley Sarfo.

– Vi gick på Scandic och käkade lunch efter träningen och då kom den här tjejen dit. Jag sa till Kingsley att: ”Hon ser lite ung ut”. Jag påpekade det för honom, säger målvakten Benny Lekström.

I juni 2018 dömdes mittfältaren Kingsley Sarfo till fängelse i två år och åtta månader för våldtäkt mot barn och utvisning från Sverige i tio års tid.

Tidiga varningssignaler

Enligt en granskning som TV4:s Kalla Fakta gjort framgår att Sarfos dåvarande klubb Sirius tidigt fick signaler om att något inte stod rätt till. 

Mamman till flickan som dök upp som åskådare vid Sirius träning hörde av sig till klubbens ledning eftersom hon upptäckt att hennes 12-åriga dotter hade kontakt med Sarfo via sociala medier och att fotbollsstjärnan betalt tågbiljetter för att hon skulle kunna besöka honom i Uppsala.  

Dåvarande Siriustränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fick i uppdrag att prata med Sarfo.

– Enligt Kingsleys beskrivning för våra tränare så var det flickan som var väldigt påstridig och stalkade honom, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

– Utifrån det har de (tränarna) berättat vad som gäller kring kontakt med underåriga tjejer och att han ska hålla sig borta från det. Att den här kontakten omgående skulle avbrytas – och Sarfo sa att han skulle göra det, säger Sjöblom.

En tid senare tog Kingsley Sarfo, som då var 21 år, kontakt med en annan ung flicka. Han reste och träffade den då 14-åriga tjejen i Malmö vid två tillfällen, 2016 och 2017, och utnyttjade henne sexuellt båda gångerna.

Värvades av Malmö FF

Tre veckor efter det andra besöket hos flickan i Malmö värvades mittfältaren av Malmö FF för 13 miljoner kronor.

En kort tid senare polisanmälde 14-åringen Kingsley Sarfo för våldtäkt. 

Kalla Fakta undrar varför inte Sirius gjorde mer när varningssignalerna fanns där tidigt.

– Vi anser att vi har gjort det genom det samtal som Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf hade med spelaren. Vi tog det på allvar. Vi tog upp det med Kingsley och förklarade vad som gällde och bad honom att omgående avbryta kontakten, säger ordföranden Ove Sjöblom.

I polisutredningen kring Sarfo framgår även att fotbollsspelaren haft kontakt med en tredje flicka, en 12-åring som han chattat med, och frågat om hon ville ha sex med honom.

Även Sarfos dåvarande agent, Niklas Strand, uppger enligt Kalla Fakta att han berättat för spelaren att det är ett grovt brott att ha sex med minderåriga tjejer. 

Ändå stoppades inte fotbollsstjärnan från att fortsätta att kontakta mycket unga tjejer. 

– Man ska passa sig för att försöka lösa saker internt. Man ska polisanmäla saker, säger åklagaren Rikard Darell till Kalla fakta.

– Ansvaret vilar ganska tungt på alla runtomkring, självklart allra mest på honom som begår övergreppen, säger kriminologen Nina Rung till Kalla Fakta.

Nya bevis åberopas

– Hade klubbchefen, lagkamraterna, tränaren – någon av de som faktiskt kunde – gjort något så hade det rimligen bidragit till att han sedan inte hade kunnat våldta 14-åringen, säger Rung. 

Domen mot Sarfo fastslogs i hovrätten, men förundersökningen har nu öppnats på nytt av riksåklagaren sedan Sarfo och hans advokat Thomas Bodström åberopat en födelseattest från det afrikanska land där den våldtagna flickan är född.

Handlingen, menar de, visar att flickan är ett år äldre och om hon var 15 år vid brottstillfället kan Kingsley Sarfo inte fällas för våldtäkt mot barn.

Fotnot: Kalla Fakta sänds 20.00 i TV4 under måndagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag var bergsäker på att de skulle göra stora saker i Djurgården”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kingsley Sarfo

Nina Rung

TV4

Kalla fakta

Kim Bergstrand

Thomas Lagerlöf