Detaljen som ska hjälpa Djurgården försvara guldet

Av: Per Bohman

Publicerad:

DOHA. Nyckeln till att försvara guldet?

Djurgården kan byta spelsystem – för att få in de bästa spelarna i elvan.

Marcus Danielson och Jacob Une Larsson är båda positiva till trebackslinje.

– Det är nog en stor möjlighet att vi gör det. Jag går gärna över till trebackslinje, säger Une Larsson.

Sirius borta i början av juni 2019. Djurgården vann med 2–0 och matchen räknas inte som någon av de mer minnesvärda under guldåret. Ändå har prestationen etsat sig fast hos – framför allt – försvarsspelarna i Djurgården. Det var nämligen den skadedrabbade Erik Bergs sista match för säsongen och senast Djurgården ställde upp med tre mittbackar i startelvan.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ville under senvåren trycka in Marcus Danielson, Erik Berg och Jacob Une Larsson i samma elva och mot Sirius stod trion för en magnifik försvarsinsats när laget i övrigt inte spelade särskilt bra.

”För bra för allsvenskan”

I en intervju med Sportbladet slog Marcus Danielson nyligen fast att han tror att Erik Berg blir Djurgårdens bästa spelare 2020.

– Han har allt som behövs som mittback. Snabbheten, förmågan att läsa spelet, bra huvudspelare och bra med fötterna. Han är komplett. Erik är faktiskt alldeles för bra för att spela i allsvenskan.

Med tanke på Bergs höga status – och slöseriet det skulle innebära att bänka någon av trion – öppnar nu både Danielson och mittbackskollegan Jacob Une Larsson för att Djurgården åter ska spela med tre centrala försvarare under 2020.

– Det är nog både stora och goda möjligheter att vi spelar med trebackslinje. Om vi får Erik frisk så tror jag att det kan bli tre mittbackar. Jag håller med om att den Sirius-matchen var väldigt bra och minns hur vi var otroligt säkra bakåt. Så jag går gärna tillbaka till trebackslinje, även om man såklart är bekväm med fyrbackslinje också.

Passar Witry och Käck

Une Larsson och Danielson ser trebackslinjen som ett bra alternativ i Europaspelet.

– Absolut. I en situation där man ska spela lite mer på resultat så är det ett jättebra verktyg att använda sig av. Det är en styrka om vi kan alternera lite. Vi har också pratat med Kim och Thomas som också tänkt i de banorna.

Ytterbackarna Elliot Käck och Aslak Fonn Witry är dessutom utpräglade offensiva ytterbackar.

– Det är ingen stor omställning för de båda. De är nog bara glada om de slipper jobba hem lika mycket, säger Une Larsson och skrattar.

Fördel i Europa

Danielson tror också på trebackslinjen.

– Det är ett bra alternativ. Det funkade jättebra när vi testade det förra året. Om alla tre mittbackar är friska så hade det funkat både i allsvenskan och i Europaspelet.

Under torsdagen hyllades Danielson av förbundskapten Janne Andersson för sin insats mot Moldavien under landslagets januariturné i Qatar.

– Han var planens gigant. Inte ett misstag på 90 minuter.

På söndag är det Une Larssons tur att spela och han bildar då mittbackspar med Blåvitts Kristopher Da Graca.

– Förklaringen till att jag och Mackan inte spelar tillsammans är för att landslagsledningen kände sig rätt säkra på oss som par. De vill nog se hur vi klarar oss utan varandra. Mackan klarade ju det galant mot Moldavien. Vi får se hur jag klarar mig!

Publicerad:

LÄS VIDARE