Malmö

Klart: Jon Dahl Tomasson tar över Malmö FF

Av: 

Emil Eiman Roslund

Michael Wagner

FOTBOLL

Malmö FF har hittat sin nye huvudtränare.

Danske fotbollsikonen Jon Dahl Tomasson har skrivit på för klubben och är tillsvidareanställd.

– Jag är stolt, säger 43-åringen.

Med lite mindre än två månader till sextondelsfinalen i Europa League mot Wolfsburg vet nu Malmö FF:s spelare vem som ska leda dem vidare i Europaäventyret och allsvenskan. Från Danmarks herrlandslag värvas Jon Dahl Tomasson som varit assisterande förbundskapten till Åge Hareide – tidigare MFF-tränare – sedan 2016.

– Jag är stolt över att få arbeta med en klubb som Malmö FF. Här finns en fantastisk historia och engagerade supportrar och man tävlar med FC Köpenhamn om att vara bäst i Norden, säger Jon Dahl Tomasson.

– Jag och Åge har pratat mycket om Malmö, han blev väldigt glad för min skull och tyckte inte att jag skulle tveka på att ta jobbet.

Och Hareide är också stolt över sin numera tidigare kollega.

– Malmö FF är en fantastisk klubb och jag hoppas att Jon får en bra och spännande tid där, säger Hareide till det danska fotbollförbundets hemsida.

Danskens tidigare tränarmeriter rör sig inom Holland, i Excelsior och Roda var han huvudtränare innan han var assisterande i Vitesse 2015–2016.

– Jon Dahl är i början av sin tränarkarriär och en mycket stor tränartalang. Det är i Malmö FF som han ska bevisa sig på allvar för första gången i en större klubb. Malmö FF är en stor möjlighet för honom, säger Ekstrabladets fotbollsreporter Mads Glenn Wehlast.

”Han var rätt man för oss”

Dahl Tomasson tar över efter Uwe Rösler som Malmö valde att bryta kontraktet med efter att laget vunnit sin Europa League-grupp i november.

– Han har en modern syn på fotboll med influenser från flera av de länder han har spelat i som stämmer väl överens med vår grundfilosofi. Och under rekryteringsprocessen där vi pratat med flera olika alternativ blev det tydligare och tydligare att han var rätt man för oss, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Jon Dahl Tomasson tillträder som huvudtränare för Malmö FF den tionde januari. I och med det nya jobbet lämnar han rollen som assisterande förbundskapten för Danmark bara fem månader före sommarens EM-slutspel.

– Du kan aldrig planera din karriär. Det här projektet och den här möjligheten är unik. Stort tack till danska fotbollförbundet som lät mig lämna.

Som spelare gjorde 43-årige Dahl Tomasson 112 A-landskamper och 52 mål för Danmark, och representerade klubbar som Newcastle, Feyenoord, Villareal och Milan där han vann Champions League 2003.

– På fotbollsplanen var han en stor profil och en ledare bland spelarna. Men han är en stillsam person och mycket introvert, det är något han behöver jobba med när han hamnar i rampljuset, säger Wehlast på Ekstrabladet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Malmö

LÄS VIDARE

Bohman: Bara en riktig mästare löser MFF:s tre stenhårda krav

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Europa League

Åge Hareide

Malmö FF