Hyllar Bennisons solomål: Gör det gärna mot Tyskland

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

I söndags löpte Hanna Bennison från egen planhalva och avgjorde mot Vittsjö.

Nu är 17-åringen uttagen i A-landslaget.

– Hon får gärna göra om det mot Tyskland, säger Peter Gerhardsson.

Nilla Fischer och Anna Anvegård saknas. Men när truppen presenterades till Algarve Cup, med start i fjärde mars mot Tyskland, fanns en 17-årig Rosengårdsmittfältare med bland de 24 namnen.

Trots försäsong och vinterkyla verkar Hanna Bennison i form. I söndags träningsmatchade hennes klubb mot Vittsjö och vid ställning 0–0 och tio minuter kvar rusade hon från egen planhalva, väggade med Jelena Cankovic, dribblade målvakten och rullade in matchens enda mål.

Vad Gerhardsson tyckte?

– Hyfsat, säger han och tar en kort paus på sitt podium varifrån han bemöter frågor om sitt lag. Förbundskaptenen ler.

Inte ålder – mer om karaktär

– Just det målet visar på ett självförtroende och speluppfattning. Inte bara själva målet utan väggpasset in i det hela. Ett fantastiskt mål.

Aldrig en artikel om Bennison utan att påpeka henens ålder. Mittfältaren är alltså 17 år och kommer fortsatt inte vara myndig ens om hon kommer med till OS i Tokyo i sommar.

Men för Peter Gerhardsson är hon inte bra för att vara 17 år. Hon är 17 år och bra. Han utgår från Vittsjömålet för sitt resonemang:

– De specifika kvaliteterna, att göra de extra grejerna, handlar inte bara om teknik och speluppfattning. Det handlar också mod, en attityd att våga. Att lita på sig själv. Det har egentligen inte så mycket med ålder att göra utan mer om karaktär, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM