”Gick iväg och grät. Det var den värsta dagen”

Tidigare AIK-spelaren om svårigheten under SM-guldet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Jesper Nyholm fick benet söndersparkat 2018.

Den tidigare AIK-spelaren är efter 14 operationer fortfarande inte återställd och har anmält Karolinska sjukhuset till IVO efter en rad brister.

SM-guldet samma år innebar en tudelad känsla.

– Jag gick iväg och grät. Det var den värsta dagen, så mycket som jag missade,

När Jesper Nyholm kom till akuten på Karolinska sjukhuset fanns ingen plats på ortopeden, istället lades han in som så kallad satellitpatient på öron-näsa-hals.

Den första operationen dröjde 36 timmar och nu, två år och 14 operationer senare, är 26-åringen inte återställd.

Händelsen som har gett stora ärr från knät till foten och nervskador utreds av Karolinska som lex Maria, och han har själv gjort anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Efter problemen har flera av operationerna har gjorts på annat sjukhus.

– Det får inte vara så här, säger han till DN.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Jag har svårt att gå barfota, och har gärna på mig strumpor även inomhus. Om jag kliver på en liten, liten sten i hallen kan det göra ont ända upp till låret, säger Nyholm.

Det var i en match mot Örebro i Svenska cupen våren 2018 som han bröt benet efter att ha blivit sparkad. Han kom till sjukhuset med benpipor som stack ut. Vårdmissen är något han tidigare pratat om i en intervju med Sportbladet 2018.

Flyttades efter några veckor

Nyholm flyttades till ortopeden först efter några veckor men direkt efter första operationen stod det klart att något var fel. Han grät när han tog de första stegen med hjälp av sjukgymnast och kryckor och kunde inte lyfta benet från sängen, berättar han för DN.

Enligt journalen hade en sjuksköterska svårt att få tag i ortopedjouren och sjukhuset listar en rad brister, bland annat att inga regelbundna kontroller gjordes av van personal och att komplikationerna observerades sent trots tecken på infektion.

Det sistnämnda märkte han själv av en dag när fönstret i rummet stod öppet och han låg med feber.

– Det luktade det värsta du kan tänka dig – sopor, kattpiss, allting blandat. Jag började titta ut för att se om det var läckage från något som luktade.

– Sedan förstod jag att det var infektionslukten som jag kände – i varje andetag, inifrån, från mig!, säger han till DN.

”Det var värsta dagen”

Han opererades akut igen och lämnade Karolinska i rullstol efter 22 dagar. Benet läkte sedan dåligt och efter ett halvår stod det klart att han var tvungen att ta ut spikarna och opereras på nytt.

Väntetiden var lång och under samma period tog AIK SM-guld. Det var något som framkallade blandade känslor för spelaren.

– Jag var ju där, men jag hade så ont och det ilade när jag reste mig upp. Jag gick iväg och grät. Det var den värsta dagen, så mycket som jag missade, säger han.

I dag är Nyholm kontraktslös men hoppas komma tillbaka till fotbollen.

Ivo har ännu inte fattat beslut i ärendet. Karolinska avstår från att kommentera, skriver DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.