Göteborgs måltjuv trivs i coronatider

Pauline Hammarlund
Pauline Hammarlund

GÖTEBORG. Efter två år med skadeproblem är Pauline Hammarlund, 26, tillbaka.

Spelsugen och i form, och på hemmaplan är situationen bättre än någonsin. Delvis tack vare coronapandemin.

– Vi har fått väldigt mycket mer tid tillsammans, säger hon om förhållandet med Niklas Rubin, hockeymålvakt i Frölunda.

I den tredje omgången spräckte Pauline Hammarlund sin nolla. Två mållösa matcher fick räcka, i 4-0-segern mot Växjö gjorde hon två mål. Ett näst intill måste i den oerhörda konkurrens som det råder om anfallsplatserna i Göteborg FC. Mot Växjö gjorde Stina Blackstenius mål, medan Rebecka Blomqvist byttes in sent.

– Det är hård konkurrens, men det är så det är att spela i ett bra lag. Och det är inte bara på anfallssidan som vi har så här bra konkurrens, utan vi har landslagsspelare på bänken på nästan alla positioner. Det är så det måste vara om man vill vinna titlar, säger Pauline Hammarlund.

”Niklas tycker det är jobbigt”

Hon vet det. Och skulle hon någon gång glömma av det och gnälla över den tuffa konkurrensen så finns det någon i hemmet som kan påminna henne om vad som gäller. 

När hon smäller in sina två första mål för säsongen sitter pojkvännen Niklas Rubin hemma i soffan och jublar framför datorn. Rubin, till vardags målvakt i Frölunda Indians, tampas på sitt håll om förstaspaden i SHL-klubben med Johan Mattsson. 

Pojkvännen Niklas Rubin (hockeymålvakt i Frölunda) och parets hund Dallas .
Pojkvännen Niklas Rubin (hockeymålvakt i Frölunda) och parets hund Dallas .

Paret brukar normalt sett se varandras matcher på plats, men nu är det ju ingen normal tid. På matcherna på Valhalla IP släpps bara spelare, några funktionärer och media in. 

– Niklas tycker det är jobbigt. Han sitter två kilometer härifrån, men kan bara se matchen på tv. Det är märkligt. Det är samma med min familj, de är på besök här nu, men kan inte gå på matchen, det är en väldigt märklig situation. Men vi har skaffat både Sportbladet Play och Cmore, vi har allt nu, så att vi kan se varandras matcher.

Fördelar med uppehållet

Det mesta är negativt med coronapandemin. Men för elitspelande fotboll- och hockeyspelare som är tillsammans så finns det faktiskt positiva bitar med den också. Rubins hockeysäsong tog slut abrupt när SHL-slutspelet ställdes in helt, och Hammarlunds fotbollssäsong blev ju rejält uppskjuten, med premiär i slutet av juni i stället för i början av april. Där paret tidigare varit iväg på olika håll för matcher och resor blev det nu i stället tvärtom. 

– Vi har fått väldigt mycket mer tid tillsammans som vi inte har annars. Att få vara tillsammans på helger, det har ju typ aldrig hänt tidigare på två år. Så… det är en rätt trevlig tid på det sättet. Vi skaffade hund och har levt familjeliv ett tag. Så det har varit perfekt, säger hon och skrattar. 

Hur har det funkat?

– Väldigt bra faktiskt, jag trodde att det skulle bli skilsmässa, haha. Men det har funkat jättebra. Vi har fått väldigt mycket tid tillsammans. Niklas har sin familj här, så vi har träffat dem och umgåtts mycket, som man inte hinner annars. Vi har fått göra det bästa av pandemin. 

Ni lever speciella liv, långt från ett vanligt åtta till fem-jobb på kontoret. Är det en fördel relationsmässigt när båda har det så?

– Ja, rent allmänt så har vi en större förståelse för att det är ett väldigt speciellt liv vi lever. Det är liksom ett schema man går efter, äta-sova-träna, och det finns inte utrymme för så mycket annat under säsong. Och det krävs lite förståelse för det, och det känns kanske att det får man lite mer när båda lever samma liv. 

Hammarlund (mitten) firar efter ett mål mot den andra stora guldkandidaten – Rosengård.
Hammarlund (mitten) firar efter ett mål mot den andra stora guldkandidaten – Rosengård.

Den 19 september inleds SHL-säsongen. Då hoppas Hammarlund att i alla fall lite publik är tillåten på arenorna igen. Hon vill inte sitta hemma i lägenheten när Rubin spelar match i Scandinavium, en längre utspark från Valhalla IP.

– Det hade varit väldigt tråkigt om det fortsatte hela vägen tills hockeyn började också. 

”Hoppas jag kan få spela ...”

Men innan dess ska hon och Göteborg FC spela ytterligare tolv omgångar i allsvenskan, med start i kväll borta mot KIF Örebro. I alla fall är det hennes tanke. Hammarlund är en supermålskytt, på gränsen till landslaget, men har haft enorma skadeproblem de senaste åren. 2018 blev helt förstört med två knäoperationer, och när hon i fjol var tillbaka både spel- och målmässigt (10 mål på första 15 matcherna) så tog det abrupt stopp med en ny knäskada, just när det roliga skulle börja med guldstrid och Champions League-spel.

– Nu får vi verkligen hoppas att jag kan få spela hela säsongen. Det har varit en berg- och dalbana de senaste åren. Jag kände att jag kommit tillbaka i bra form förra sommaren, men så fick jag en ny smäll och nytt bakslag och fick börja om igen. Men man lär sig att uppskatta att vara på planen. Och nu har jag fått en lång, lång försäsong. Så förhoppningsvis ska jag vara i bra form nu. 

Hur har våren varit för dig, utan matcher?

– Väldigt annorlunda. Det har varit speciellt att hålla uppe motivationen utan att egentligen veta någonting. Jag tror att tränarna har fått det kämpigt med planering och så där, men jag tycker ändå att vi har kunnat hålla bra kvalité på träningarna hela våren. Nu har vi fått in några extra spelare också som kommer in med extra spets och energi. Det känns som att vi bara laddat upp nu i fem månader.

Brutal offensiv

Rosengård har fått en del favorittips inför säsongen, men den stora guldfavoriten är Göteborg. Och inte blev det mindre av att de sent fick in även Stina Blackstenius från Linköping, efter att skiljenämnden sagt sitt. Det ger Göteborg en ruskig offensiv, där de under den sista kvarten mot Växjö valde att spela med alla tre anfallarna på planen samtidigt, med Rebecka Blomqvist i en tillbakadragen anfallsroll.

– Vi har rullat lite på att ha en släpande anfallare på träning, just för att vi ska kunna trycka extra mycket framåt. Nu har vi haft ”Z” (Julia Zigiotti) i den rollen väldigt mycket, men så här kan hon få avlastning också. Och det är kul att alla tre kan vara på planen samtidigt. Det kanske kan vara något för framtiden, vi får se. 

Det är inte bara klubbens första SM-guld som hägrar. Nästa vår, om pandemin inte ställer till med gigantiska problem framöver, så ska det också spelas en Champions League-final på Gamla Ullevi. För att Göteborg ska nå dit krävs det en otrolig prestation, men…

– Vi vet att vi har en väldigt bra högstanivå och en väldigt bra trupp. Sen ska man komma ner hit varje vecka också och göra jobbet. Det är det som är det svåra. Speciellt den här säsongen när det är en lång säsong utan något uppehåll. Men vi vet att vi är bra när vi är bra. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.