Polisen anmäler Norrköpings säkerhetschef

avMalin Wahlberg, Ossian Flodmark

Djurgården firade SM-guld på IFK Norrköpings hemmaplan Östgötaporten.

Planen stormades av tusentals supportrar och nu har polisen anmält IFK Norrköpings för brott mot ordningslagen.

– Det är lite märkligt, säger säkerhetschefen Johan Schollin.

När Djurgården säkrade SM-guldet i Norrköping den 2 november gjorde klubbens supportrar en så kallad planstormning. Tusentals supportrar tog sig in på planen och nu anmäler polisen IFK Norrköpings.

– Det stämmer att en anmälan är gjord för brott mot ordningslagen. Sedan hur den kommer att drivas får förundersökningsledaren titta på, säger Michael Lindquist på polisen Öst till SVT Sport.

Förra året gjordes samma anmälan mot Kalmar FF:s säkerhetsansvarige när AIK säkrade guldet och supportrarna agerade på samma sätt. Men det ser inte ut att vara Norrköpings säkerhetschef som är polisanmäld.

– Det är fel. Det är vårt evenemangsansvarige och inte jag som står på tillståndet. Jag har i och för sig inte sett anmälan, men vad jag vet är det inte jag personligen, säger säkerhetschefen Johan Schollin till Sportbladet.

Klubbens evenemangsansvarige Mårten Jacobsson kan heller inte bekräfta att det är han som är polisanmäld.

– Jag har inte sett någon polisanmälan och kan därför inte uttala mig, säger han till Norrköpings Tidningar.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Eventuella snedsteg ska diskuteras

Under fredagen ska Norrköpingspolisen och klubben ha ett så kallat eftermöte där eventuella snedsteg i evenemanget ska diskuteras. Kritik har tidigare riktats från klubbar, däribland Kalmar FF, om att säkerhetskraven som ställs på klubbarna är orimliga.

– Förarbetet är vi nöjda med, men kring själva genomförandet finns flera frågetecken som måste redas ut. Däribland hur en planstormning kan ske och varför den sker, säger Michael Lindquist och fortsätter:

– Varför har det blivit kutym att lag som vinner SM-guld ska in på fotbollsplanen att fira? Det får anordnare och de som arrangerar fundera på sitt håll och vi får fundera på vårt och så får vi jämföra vad vi kommer fram till och förhoppningsvis nå en samsyn, säger Michael Lindquist till SVT Sport.

Norrköping har dock svårt att se hur de skulle kunnat förhindra planstormningen.

– Vi har inte fått några detaljer mer än det jag läst i media så jag har lite svårt att uttala mig. Men vi är nyfikna på vad det grundar sig i. Vi vet att folk inte får vara på arenan, men man ska också kunna hindra flera tusen personer tryggt och säkert och det är svårt att ha en lösning på det, säger Schollin och fortsätter:

– Just att en person är ansvarig är lite märkligt utformat. Det är omöjligt att kontrollera hela 15 000 personer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar FF

Fotboll

AIK