Premier League

Öppnar upp för utlåning – välkomnar Robin Olsen: ”Han håller toppnivå”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Tillbaka i en välbekant miljö hos IFK Göteborg inför en spännande återstart i England.

Blir Pontus Dahlberg, 20, kvar i Watford – och värvar klubben landslagsmålvakten Robin Olsen, 29?

– Vi får se. Det är inte så många som varit ute och handlat på marknaden än, säger Dahlberg.

Vid IFK Göteborgs avslutande träning inför allsvenska omstarten fanns ett bekant ansikte med i truppen som gnuggade på Kamratgårdens hybridgräs.

Innan Benjamin Nygrens försäljning till Genk nyligen var Pontus Dahlberg till Watford i början av 2018 en av Blåvitts största genom tiderna. Londonklubben betalade cirka 35 miljoner kronor för U21-landslagsmålvakten.

Säsongsstart måndag

Nu var den tidigare IFK-målvakten på plats på IFK Göteborgs träningsanläggning för att komma igång efter semestern.

– Jag var med och körde i går (torsdag) också, säger Dahlberg. Det är gamla minnen som väcks. Här har jag ändå varit i fyra år och det är kul att vara tillbaka.

– Jag vill komma så väl förberedd som möjligt när vi börjar försäsongen på måndag. Det är alltid skönt att ha något pass i benen, säger målvakten.

Inte helt oväntat har 20-åringen matchats in försiktigt av Premier League-elvan där Ben Foster, 36, varit förstavalet mellan stolparna före Heurelho Gomes, 38.

Pontus Dahlberg, som varit med i matchtrupper vid sex tillfällen och suttit på bänken i fyra FA-cupmatcher, säger om året i Watford:

– Jag har kommit till ett nytt land och anpassat mig till miljön där, hur man jobbar i Watford. Jag har kommit in i tempot, man måste vara snabbare i huvudet och tänka på ett annat sätt.

Hur nyttigt är det att träna i den miljön?

– Det är sjukt nyttigt. Att träna vecka ut och vecka med världsklasspelare utvecklas man otroligt mycket av. Jag tror inte alla förstår vilken kvalitet och utveckling man får bara av att vara i den träningen och det tempot. Det är grymt, säger U21-landslagets målvakt.

Watford värvar Olsen?

Med två äldre målvakter där avtalet gått ut för den ene, Gomes, spekuleras det att kring målvaktssituationen i Watford. Enligt Corriere dello Sport ska Watford ha bjudit 90 miljoner kronor för Robin Olsen som under våren bänkades i Roma.

– Vad ska jag säga? Det är nog dumt att svara på massa spekulationer, det är bättre att svara när något händer egentligen, säger Dahlberg. Det är inte så många som varit ute och handlat på marknaden än. Vi får se vad vi tar in och vad som lämnar från vår sida.

Skulle det betyda något för dig om han kom till klubben?

– Ja, absolut. Han verkar vara en bra kille också. Alla svenskar är välkomna till England. Men vi får se om det verkligen händer något eller om det bara är skriverier. 

– Han håller toppnivå. Det är vår förstemålvakt i landslaget och det är klart att han är en bra målvakt. Sedan spelar det ingen roll vilken målvakt man tar in. Det blir alltid en konkurrenssituation.

Utlåning mer naturligt nu

För Dahlberg själv ligger sannolikt en utlåning närmast till hands om målet är att få fler tävlingsmatcher.

– Det är tidigt att säga något om. Men jag kan säga så här: det är alltid roligt att spela matcher. 

Är det mer logiskt att ta en utlåning nu när du blivit varm i kläderna?

– Så kan det vara, absolut. Jag sa det även när jag flyttade förra året att det skulle ta en tid att acklimatisera sig och vänja sig. Det kan vara bra att göra så, säger Pontus Dahlberg.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

Pontus Dahlberg

Robin Olsen

Watford FC

AS Roma

IFK Göteborg