AIK: ”Vi skäms över polisbanderollen”

Under gårdagens match mellan AIK och Örebro höll hemmasupportrarna upp banderoller där de hängde ut poliserna som sköt ihjäl Eric Torell.

”Gör samhället en tjänst – skjut er själva”.

– I egenskap av klubbchef för AIK Fotboll så skämdes jag på Friends Arena när banderollerna kom upp. Det var direkt osmakligt, säger klubbchefen Jens T Andersson.

Konflikten mellan polisen och den organiserade supporterrörelsen har rasat under säsongen. När AIK tog emot Örebro höll publiken på ståplatsläktaren Norra Stå upp en rad banderoller med kraftig kritik mot polisen kring hur ordningsmakten hanterat den så kallade villkorstrappan med publikreducering och begränsning av tifon som följd.

Poliserna friades

Men i den andra halvleken kom det upp ytterligare banderoller på läktaren. De rörde den tragiska dödsskjutningen av Eric Torell i augusti förra året. 20-åringen, som hade både autism och Downs syndrom, hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen och sköts ner av poliser som uppfattade situationen som hotfull. Tidigare i veckan stod det klart att polismännen som åtalades för brott i samband med skjutningen friades då de befann sig i en ”inbillad nödvärnssituation”.

AIK-fansens banderoll hängde ut de inblandade poliserna och bifogade följande text:

Beväpnade igen i samhällets tjänst. Gör samhället en tjänst – skjut er själva”.

Senare kom ytterligare ett budskap upp:

25 skott för att avrätta en förståndshandikappad – det behövs bara i tre i era pannben”.

”Jag skämdes”

AIK:s klubbchef och vd Jens T Andersson är upprörd över banderollerna.

– I egenskap av klubbchef för AIK Fotboll så skämdes jag på Friends Arena när banderollerna kom upp. Det var flera som var direkt osmakliga. Det här är självklart inget som klubben AIK står bakom.

Han fortsätter:

– Jag kan konstatera att vi som klubb har misslyckats. Vi har en historia av dialog mellan parterna och är i grunden en ungdomsklubb som fungerar bra, men i det här fallet har vi inte lyckats med dialogen. Det här gör ont.

Polisanmälan är upprättad

Banderollerna har också polisanmälts.

– Det ska finnas en upprättad polisanmälan, säger han och fortsätter:

– Vi får sätta oss ner i veckan och diskutera hur vi ska hantera banderoller framöver.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll, Sef, skriver följande på Twitter.

Banderollerna på Norra Stå i går var långt över gränsen... LÅNGT!!! De har polisanmälts. Men vi är också djupt oroade över varför det urartat, radikaliserats och polariserats på detta vis. Den förtroendekris som råder måste vändas, annars är vi alla förlorare...

Supporterordförandens kommentar

Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben, har kommenterat händelsen.

Här kommer en liten text, men innan jag börjar vill jag vara tydlig med att jag inte tycker att poliser ska skjutas. Jag noterar att folk undrar hur Eric Torells död och den friande domen för poliserna som friades har något alls med fotbollssupportrar att göra. Det har den förstås inte i direkt mening, men när man frågar sig det glömmer man bort ett par viktiga saker. För det första är fotbollssupportrar också samhällsmedborgare, och händelser såsom Eric Torells död påverkar såklart dem som vilken samhällsmedborgare som helst i grunden. Men, hans död, liksom friandet av poliserna som sköt honom, är en fruktansvärd karikatyr av de känslor som fotbollssupportrar upplever i relation till Polisen. Det handlar om att känna sig rättslös”, skriver hon i ett längre resonemang på Twitter.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN