Svensk mittfältsoro – Seger inte spelklar

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Janerik Henriksson/TT
Förbundskapten Peter Gerhardsson och Caroline Seger. Arkivbild.

Caroline Seger tränar fortfarande inte med laget och Elin Rubensson är borträknad sedan tidigare. Fotbollslandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson ser trots det ingen mittfältskris inför EM-kvalet mot Ungern på fredag.

– Kris kan det vara i världen i övrigt men aldrig i fotbollens värld, säger Gerhardsson.

Sveriges förbundskapten har redan tvingats konstatera att Göteborgs Elin Rubensson saknas i Ungern på grund av en hjärnskakning, och det finns fler orosmoln på det svenska mittfältet.

I Miskolc, platsen för fredagens bortamatch mot Ungern, har lagkaptenen Caroline Seger tränat på egen hand hittills. I måndags körde hon ett lätt löppass, i tisdags var spelarna lediga och på onsdagen höll hon till på gymmet medan resten av laget tränade för fullt på träningsplanen intill matcharenan DVKT Stadium.

Dag för dag

Det är en vadskada som fortfarande besvärar Rosengårdsmittfältaren och redan under måndagen sade Peter Gerhardsson att han är inställd på att han kan tvingas klara sig utan Seger.

– I hennes fall tar vi det en dag i taget och så får vi se vad som händer. Vi får ha en tydlig plan för hur vi ska agera (om hon inte kan spela) och vad vi ska göra och det har vi, sade Peter Gerhardsson.

Men det ska mer till än två skadade nyckelspelare för att Gerhardsson ska börja prata om en mittfältskris. Att nöden är uppfinningarnas moder tycks i stället vara hans devis att leva efter.

Den enes död...

– Jag gillar inte de där starka orden. ”Katastrof” och ”kris” kan det vara i världen i övrigt men aldrig i fotbollens värld. Man blir väldigt konstruktiv i situationer där det blir skador. Jag tycker mest synd om spelaren som drabbas, men när det gäller laget så blir man ganska snabbt handlingskraftig, det är inte så att man blir paralyserad. Tvärtom så agerar man direkt, säger Peter Gerhardsson.

En spelares skada kan rentav innebära en möjlighet för andra att kliva fram och ta steget in i A-landslaget på allvar, säger han.

– Historiskt sett är det många, många spelare som har tagit en chans på grund av skadade eller avstängda spelare.

På onsdagkvällen bekräftade förbundet på sin hemsida att Seger kommer avstå mötet med Ungern.

- Sedan vi kom till Ungern i måndags har Caroline genomfört individuellt anpassad träning som stegrats dagligen med väldigt positiv utveckling. Men med tanke på att matchen spelas redan på fredag har vi inte den säkerhetsmarginal som krävs för att Caroline ska vara helt redo för matchspel. Vi väljer därför att hon får vila från fredagsmatchen och fortsätta arbetet mot att bli spelklar till tisdagens match i Göteborg, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

I backlinjen saknas sedan tidigare Nilla Fischer på grund av skada.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM