La Liga

Forskarna: Han är bäst av Messi och Ronaldo

Beviset (?): Han är dubbelt så bra

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Vem är bäst av Leo Messi och Cristiano Ronaldo?

Nu är den eviga tvisten löst.

Forskare i Belgien har nämligen kommit fram till att den ene är dubbelt så bra som den andre.

Vi känner alla igen frågan: Vem är egentligen bäst av Leo Messi och Cristiano Ronaldo? Ronaldo, och hans supportrar, pekar ofta på att portugisen presterat i flera olika lag och ligor. Messis anhängare framhäver i sin tur gärna argentinaren som en mer komplett spelare än sin rival.

Men allt det här är bara åsikter och värderingar. Vad säger egentligen fakta?

Mäter alla insatser

Forskare vid KU Leuven-universitet i Belgien påstår sig ha svaret på den frågan. De har tagit fram en formell för värdera betydelsen av varje passning, skott eller löpning en spelare gör på planen.

– En fotbollsspelares värde bestämt ofta av mål och assist men ett mål är något sällsynt. Det sker totalt omkring 1600 isolerade prestationer i en match och vår analysmodell tittar på alla skott, passningar, dribblingar och tacklingar och beräknar dess värde, säger professorn Jesse Davis enligt The Mirror.

Svaret: Messi bättre än Ronaldo

Så, vem är världens bäste fotbollsspelare? Forskarnas svar: Leo Messi. Med marginal.

Efter att ha analyserat Messis och Ronaldos samtliga insatser i La Liga från säsongen 2013/14 fram till 2017/18 kom forskarna fram till en poängsumma för Messi (1.2) som var nästan dubbelt så hög som Ronaldos (0.61).

– Vi ser hur många fotbollsspelare antingen gör många saker av mindre betydelse under en fotbollsmatch, som Paul Pogba, eller rör bollen mer sällan men ändå har större påverkan, som Harry Kane, Mohamed Salah och Ronaldo. Messi är exceptionell eftersom han har en väldigt hög siffra bollkontakter samtidigt som de också har ett högt värde, säger forskarassistenten Tom Decroos.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Barça-stjärnan sov i en soffa på flygplatsen”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

La Liga

Cristiano Ronaldo

Lionel Messi

Serie A

Juventus FC

FC Barcelona