Legendarens dotter fastkedjad vid arenan

Totala krisen för klassiska Bury FC: Har bara åtta spelare och kan försvinna för alltid på fredag

avPatrik Brenning

1 av 3 | Foto: YOUTUBE

Utanför Burys hemmaarena Gigg Lane står en kvinna fastkedjad vid en lyktstolpe.

Hon heter Joy Hart och en av läktarna på stadion är döpt efter hennes far.

Bredvid henne står nu en kista med orden ”R.I.P Bury F.C. 1885?”.

I 134 år har Bury FC spelat fotboll men nu kan det snart vara över. Klubben är under tvångsadministration och riskerar att gå i konkurs. Trots det vägrar ägaren Steve Dale, som köpte klubben för ett pund i december 2018, att sälja.

”Är en katastrof”

I tisdags nobbade han det senaste budet som hade räddat Bury FC:s existens. Nu har han till på fredag på sig att visa för det engelska fotbollsförbundet hur klubbens skulder ska betalas av. Annars stängs dörrarna till Gigg Lane.

Samtidigt som övriga lag i League One, den engelska tredjeligan, redan spelat minst tre omgångar står Bury kvar på noll spelade matcher och tolv minuspoäng.

Bara två spelare återstår från laget som så sent som den 30 april i år säkrade avancemanget från League Two. På hemsidan består truppen av totalt åtta spelare.

– Mentalt är det tufft och finansiellt är det en katastrof. Min fru väntar barn i februari så det har varit väldigt jobbigt. Jag kan inte förstå hur en klubb som funnits i 134 år kan vara två dagar ifrån att gå under, sa spelaren Harry Bunn till BBC på onsdagen.

”Vi är döda på fredag”

Nu har 7000 personer skrivit under en namninsamling med kravet på att ägaren ska sälja klubben och för att öka pressen på Steve Dale står en kvinna fastkedjad vid en lyktstolpe utanför arenan.

Joy Harts pappa Les var aktiv inom klubben i 44 år. Först som spelare och sedan som manager, tränare och läkare. Han kallas i folkmun för ”Mr Bury” och den södra läktaren på arenan Gigg Lane är döpt efter honom.

Nu kan allt det tillsammans med Bury FC snart vara utraderat ur fotbollshistorien.

– Jag vädjar till klubbarna i hela nordvästra England, snälla hjälp oss! Om inte någon kommer in är vi döda på fredag. För alltid. Jag vill inte ens tänka tanken på hur det skulle påverka mig och tusentals andra, säger Joy Hart till BBC med tårar i ögonen.

ARTIKELN HANDLAR OM

League One