Mejla

Patrik Brenning

Reglerna uppmuntrar klubbarna till att fuska

FOTBOLL

IFK Göteborg riskerar att straffas för regelbrott i samband med Benjamin Nygrens övergång.

Effekten av straffet lär dock inte bli mer än ett lite mindre generöst julbord på Kamratgården.

Att IFK Göteborg anmäls till Disciplinnämnden för att ha avlönat en agent i samband med Benjamin Nygrens övergång kommer knappast som en överraskning för klubben. I den cyniska fotbollsvärld vi lever i är det svårt att göra något annat än att utgå från att klubben visste precis vad de gjorde hela tiden.

För en affär värd omkring 50 miljoner riskerar IFK alltså böter på 500 000. En procent (och då är det osäkert om böterna ens blir så stora). Om IFK vägrat betala förmedlaren hade de riskerat hela övergången.

Att agenterna håller i de avgörande trådarna i dagens fotbollsaffärer kan ni fråga Robin Olsen eller Saman Ghoddos om, i det fall ni nu mot förmodan tvivlar.

Måste ändra stadgarna

När AIK krängde Alexander Isak till Borussia Dortmund 2017 straffades de med böter på 350 000 för samma brott som IFK nu kan ha begått. Det var 0,4 procent av den övergångssumman på 90 miljoner. Ett bötesbelopp så lågt att den med lätthet kunde räknas av som en del av agentkommissionen.

Agenten i fråga kan riskera både böter och sin licens men att ändå operera på den svenska marknaden blir knappast några större problem.

Om de här reglerna, som finns till för att skydda idrottande barn från giriga kommersiella klor, ska ha någon som helst effekt måste Riksidrottsförbundet se över sina stadgar. Det är dem SvFF (precis som alla andra specialidrottsförbund i Sverige) följer och de är knappast designade för den moderna fotbollsvärlden där en övergång kan förändra framtiden för en hel fotbollsklubb.

Dagens bötesnivåer snarare uppmuntrar klubbar till, än avskräcker dem från, att fuska.

Hoppas på samvetet

Svenska fotbollförbundet ska applåderas för att på eget initiativ ha infört ett nytt licenssystem för agenter. Problemet är att det fortfarande är så ihåligt och tandlöst att agenter, klubbar och spelare med lätthet kan smita igenom det grovmaskiga nätet.

Tills vidare får vi hoppas på klubbarnas, spelarnas och agenternas samvete.

Med andra ord är det tills vidare helt hopplöst.

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

”En bra fotbollsspelare löser det”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Benjamin Nygren